VIDEO: Kamion uvěznila u přejezdu závora, vlak musel nouzově zastavit

  • 31
Na přejezdu u přerovské místní části Dluhonice vjel řidič kamionu na přejezd v době, kdy již blikala výstražná světla. Vůz vzápětí uvěznila spouštějící se závora, která mu dopadla na kabinu. Kvůli překážce na trati musel zastavit i projíždějící vlak. Situaci zachytila kamera umístěná v kabině strojvůdce.

Řidič kamionu způsobil komplikace v pondělí kolem deváté ráno. Zůstal sice stát mimo koleje, zabezpečovací zařízení ovšem kvůli nedostatečně spuštěné závoře vyslalo varování přijíždějícímu vlaku, který pár minut předtím vyjel z Přerova.

„Strojvedoucí proto zastavil. Když zjistil, že kamion, převážející podle viditelného označení nebezpečné látky, neohrožuje vlak ani cestující, pokračoval v jízdě,“ popsal Emil Sedlařík, mluvčí společnosti Leo Express, které souprava patří.

Problematická situace se v tomto místě v poslední době neodehrála poprvé. Frekventovaný železniční přejezd je totiž součástí objízdné trasy kvůli uzavírce jedné z klíčových přerovských dopravních tepen, Polní ulice.

Řidiči zde varovnou signalizaci ignorovali opakovaně a několikrát i poškodili závory. Magistrát proto na místo nedávno umístil kameru a značky, které na její přítomnost upozorňují. Řidiče to má odradit od riskování a zároveň pomoci s dopadením případných provinilců.

„Řidiči, zejména ti za volantem kamionů, nerespektují stanovené dopravní značení, najíždějí nebezpečně do prostoru kolejí a ohrožují svými manévry ostatní účastníky silničního provozu. Tím vznikají nebezpečné situace a reálně tam hrozí zablokování přejezdu auty přímo na kolejích,“ řekl radní pro dopravu Tomáš Navrátil.

Podle mluvčího Sedlaříka by ovšem bylo nejlepším řešením mít na nejdůležitějších železničních koridorech pouze mimoúrovňová křížení.

„Leo Express dlouhodobě vyzývá k investicím do tohoto řešení, které by nebezpečí uváznutí a střetu automobilu s vlakem zcela vyloučilo,“ uvedl.