Přerovský radní za ODS Marek Dostál na mimořádné tiskové konferenci oznámil...

Přerovský radní za ODS Marek Dostál na mimořádné tiskové konferenci oznámil odstoupení z funkce v reakci na to, že je obžalován ze sexuálního nátlaku vůči bývalé zaměstnankyni. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Kauzu exradního odsouzeného za vynucení sexu vrací Nejvyšší soud na začátek

  • 0
Přerovský politik Marek Dostál, kterého loni v listopadu olomoucký krajský soud pravomocně potrestal za sexuální nátlak vůči zaměstnankyni, uspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu. Kauza se tak vrací na začátek.

Rozhodnutí zatím Nejvyšší soud podle jeho mluvčího Petra Tomíčka nemůže komentovat, neboť jej neobdržely všechny strany řízení. Média o něm informoval Dostál.

„S dovoláním u Nejvyššího soudu v Brně jsme uspěli. Nejvyšší soud zrušil veškeré rozsudky a případ vrátil k projednání okresnímu soudu. Jsme zase na bodu nula, ale soud nám vyhověl v bodech, ve kterých jsme obžalobu napadali,“ uvedl Dostál, který kvůli kauze přišel o post radního a po odsouzení vystoupil z ODS. Funkci zastupitele si ponechal, za což sklízí kritiku opozice.

V dovolání obhajoba poukazovala hlavně na to, že žena nebyla u hlavního líčení, a Dostál ji tak při výpovědi nemohl konfrontovat. Získala totiž zvláštní status poškozené, takže u soudu kvůli svému psychickému stavu nesvědčila a ten zohlednil i to, že se u ní podle znalců rozvinula posttraumatická psychická porucha.

Proti nemožnosti konfrontace s její výpovědí brojil Dostálův obhájce již u okresního a později u krajského soudu. Argumentoval tím, že obžalovanému tak bylo odňato právo na spravedlivý proces.

„Nebyl zde prostor pro extrémní chránění práv poškozené na úkor práv pana obžalovaného,“ uvedl u krajského soudu Dostálův obhájce Petr Vavřík.

Dostál podle rozsudku zneužil postavení zaměstnavatele a přiměl k orálnímu sexu ženu, která pracovala jako servírka v jeho hospodě a byla v tíživé životní a finanční situaci.

Soudy mu za to uložily roční trest se zkušebním odkladem na dva roky. Zároveň musí ženě zaplatit 50 tisíc korun. Politik vinu celou dobu odmítal s tím, že obvinění je osobní mstou ženy, která mu zpronevěřila peníze.

,