Justice, talár, soudce, zástupce, soud, spis, trest, odvolat

Justice, talár, soudce, zástupce, soud, spis, trest, odvolat | foto: Petr Topič, MAFRA

Soud potrestal bývalou exekutorku za zpronevěru milionů 8,5 lety vězení

  • 1
Na osm a půl roku poslal olomoucký krajský soud do vězení bývalou přerovskou soudní exekutorku Jitku Studenou za zpronevěru a zneužití pravomoci úřední osoby. Žena podle soudu způsobila škodu přes 26 milionů korun.

Soud se případem zabýval od července loňského roku, rozsudek je podle České televize, která o něm informovala zatím nepravomocný.

Žalobce Petr Mazálek uvedl, že žena zmařila vyplácení peněz v 281 exekučních řízeních a způsobila tak škodu přesahující 26 milionů korun. Obžaloba postihovala jednání šestapadesátileté bývalé přerovské soudní exekutorky při výkonu exekuční činnosti v letech 2009 až 2013.

Studená podle žalobce jako jediná rozhodovala o odchozích platbách a výběrech peněžní hotovosti, tato vymahatelná plnění však nevyplácela, ale používala na chod úřadu, na rekonstrukci úřadu v Komenského ulici v Přerově nebo je převáděla na bankovní účet svého přítele.

Žena způsobila škodu jednotlivcům, státní správě i řadě firem. S nárokem na finanční odškodnění se připojilo ministerstvo spravedlnosti, banky či okresní správa sociálního zabezpečení. Z firem jde především o pivovarnickou skupinu středomoravských pivovarů PMS Přerov, do které spadá Pivovar Litovel, Pivovar Zubr a Pivovar Holba z Hanušovic.

Rozsáhlý případ mapovali policisté několik let. Na kauzu se zaměřili jihomoravští specialisté z odboru hospodářské kriminality na základě žádosti o změně místní příslušnosti kvůli možné podjatosti jejich kolegů. Ze seznamu exekutorů podle webu profesní komory Studená vypadla v roce 2013, v jejím obvodu ji nahradil jiný exekutor.