Přerovský magistrát letos uskuteční velké bourání letitých houpaček, prolézaček...

Přerovský magistrát letos uskuteční velké bourání letitých houpaček, prolézaček a kolotočů. Jen v lednu zmizí hned dvanáct dětských hřišť. | foto: Magistrát města Přerova

Přerov začal s bouráním starých dětských hřišť, zmizí jich na dvě desítky

  • 2
Dvanáct dětských hřišť zmizí do konce ledna z přerovských sídlišť, dvorů a vnitrobloků činžovních domů. Důvodem je jejich špatný stav. Do konce roku pak navíc stejný osud čeká ještě několik dalších hřišť. Město slibuje, že do těch, která zůstanou, na oplátku investuje téměř milion korun.

„Mají zkorodované herní prvky nebo posezení a jsou spíše příslibem zabodnutí třísky nežli zábavy. Některé z rušených hřišť pamatují ještě dnešní čtyřicátníky jako děti,“ uvedla mluvčí magistrátu Lenka Chalupová.

„Konkrétně zrušíme herní prvky před domy v ulicích Otakara Jaroše 2, Optiky 2, Želatovská 17 a 7, Kozlovská 7, Bří Hovůrkových 1, Dvořákova 5, Purkyňova 1, Bohumila Němce 6 a 1, Kabelíkova a Trávník 23. Zmizí i oplocení kolem sportovních hřišť v ulici Kozlovská 15,“ shrnula Michaela Kašíková z odboru majetku magistrátu.

Na uvolněná prostranství, která vzniknou po likvidaci zdevastovaných hřišť, bude navezena nová zemina.

„Na místě pak vzniknou plochy relaxační zeleně. Podle možností tu budou vysazeny stromy a dřeviny,“ doplnil náměstek přerovského primátora Petr Měřínský.

Zmíněná dětská hřiště ale nejsou jediná, která zůstanou už jen ve vzpomínkách pamětníků. Počítá se totiž s tím, že do konce letošního roku zaniknou ještě další místa ke hraní, která jsou v havarijním stavu.

„Naopak hodláme zmodernizovat a zatraktivnit hřiště, která zůstanou. Plánujeme přikoupit nové herní prvky za půl milionu, dalších téměř 400 tisíc korun posíláme do oprav. Před domem v ulici Želatovská 35 vybudujeme pro děti i nové pískoviště,“ řekl Měřínský.

Novinka čeká také malé návštěvníky rekreační oblasti Laguna, kde vyroste nová herní sestava z akátového dřeva ve tvaru lodi.