Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně se dočkala své vlastní známky,...

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně se dočkala své vlastní známky, Česká pošta ji vydala v rámci cyklu Krásy naší vlasti. | foto: Česká pošta

Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně dostala svou poštovní známku

  • 7
Prvořadá turistická atrakce a jedinečné technické dílo - Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách - se dočkala vyobrazení na poštovní známce. Česká pošta ji uvedla do oběhu ve středu. Příležitostná známka vychází v cyklu Krásy naší vlasti.

„Dlouhé stráně se staly technickou a turistickou legendou, takže si známku určitě zaslouží. Je to zadostiučinění pro všechny odborníky, kteří plán postavit v podstatě podzemní elektrárnu uprostřed Jeseníků prosadili a po roce 1989 obhájili, protože dnes je jasné, že je to ekonomicky i ekologicky životaschopný projekt,“ uvedl mluvčí ČEZ Vladislav Sobol.

„Také je to poděkování několika tisícovkám lidí, kteří se více než 20 let podíleli na výstavbě elektrárny v neuvěřitelně náročných podmínkách,“ dodal.

Autorem známky je Adolf Absolon, liniové kresby a rytinu obálky prvního dne vydání (FDC) vytvořil Martin Srb.

„Na příležitostné poštovní známce je pohled na Přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé stráně. Na obálce prvního dne vydání autor využil motivu Petrových kamenů. Do razítka zapracoval motiv přísně chráněné rostliny typické pro oblast Petrových kamenů zvonku jesenického,“ uvedl mluvčí České pošty Ivo Vysoudil.

Známka byla podle něj vytvořená technikou plnobarevného ofsetu, obálka prvního dne vydání pak ocelotiskem z ploché desky.

„Nominální hodnota známky činí 23 korun, což odpovídá poštovnému v rámci České republiky pro obyčejné dopisy do váhy sto gramů,“ doplnil Vysoudil.

Známka vychází v nákladu 160 tisíc kusů a zájemci ji mohou zakoupit na všech filatelistických přepážkách na poštách nebo na webových stránkách České pošty.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně vznikla v letech 1978–1996. V energetické soustavě plní roli zásobníku energie a také slouží k regulaci napětí v soustavě. V roce 2005 Dlouhé stráně zvítězily v anketě serveru iDNES.cz o Technický div Česka.