VIDEO: Záchrana jedinečného veterána Praga Golden zabrala devět let

  • 0
Při pohledu na ladné křivky černé odkryté karoserie a čistou eleganci čalounění kabrioletu Praga Golden zaplesá srdce nejen milovníka historických vozů. Přitom před několika lety připomínal jen hromadu plechů a železa sežraného rzí. Vzácný exemplář kdysi věhlasné pražské automobilky se podařilo zachránit majiteli olomoucké Veteran Areny Lubomíru Pešákovi.

Pešák pak za svůj počin na nedávném galavečeru českého veteránismu převzal trofej za renovaci roku. Ovšem snad ani prestižní ocenění nemůže dokonale obsáhnout úsilí, které museli mechanici a restaurátoři vynaložit na renovaci trvající téměř celou dekádu.

„Stav vozu při nalezení lze popsat jako totální destrukce. Dochovaly se pouze blatníky, kapoty, maska chladiče, podvozek včetně kol a torza dvou dveří. Renovace trvala celkem devět let. Podle původní dokumentace jsme obnovili karoserii a ‚zgenerálkovali‘ podvozek. Teď je automobil plně funkční a pojízdný,“ nastínil Jakub Walla, marketingový manažer olomoucké Veteran Areny.

Zachráněný unikát

Vůz pohání šestiválcový motor s obsahem necelé čtyři litry a výkonem přibližně sedmdesát koní.

Model Golden vyráběla automobilka Praga v polovině 30. let 20. století jako svůj nejluxusnější, i proto se jeho produkce v libeňské fabrice počítala jen na desítky.

Ve verzi kabriolet však vzniklo pouze několik kusů. Jeden speciálně upravený pro své potřeby používal prezident Edvard Beneš a i v případě dalších kabrioletů se z velké části jednalo o zakázkovou výrobu.

„Automobilů Praga Golden bylo vyrobeno jen velmi málo, odhaduje se kolem šedesáti kusů všech typů karoserií. Tento konkrétní vůz je typ pětimístný kabriolet a pravděpodobně existoval pouze tento jeden,“ uvedl Walla.

I to zvyšuje hodnotu zachráněného vozu, který proto bude využíván zřejmě jen jako muzejní exponát s případnými zápůjčkami na nejprestižnější akce veteránského hnutí. Zatím není nejnovější přírůstek Veteran Areny nikde k vidění.

„Oficiálně bude vůz prezentován až na jaře,“ předestřel Lubomír Pešák. Muzeum historických automobilů Veteran Arena v Olomouci právě tehdy zahájí sezonu, přesněji jako už tradičně na začátku dubna.