VIDEO: Praděd ještě jednou zahalila bílá peřina. V nížinách už vše kvete

  • 3
Kalendáře sice na konec tohoto týdne ohlašují první máj a v nížinách už jsou vidět rozkvetlé stromy a květiny, v Jeseníkách se ovšem zima stále ještě nevzdává. Během víkendu a pondělí zde napadlo několik centimetrů sněhu, místy se dokonce objevila pravá vánice.

Nový sníh napadl hlavně ve vrcholových částech Jeseníků, například na hoře Praděd a jejím okolí.

„Sněžilo tu opakovaně a sněží i právě teď. Je to samozřejmě spíš takový poprašek, odhadem kolem pěti centimetrů, nicméně se drží, protože tu mrzne,“ uvedla v pondělí v půl páté odpoledne Renata Figurová z Hotelu Figura, který leží nedaleko 1 491 metrů vysoké hory.

V Jeseníkách sněžilo místy už o víkendu a podobná situace jako u Pradědu panovala třeba také v oblasti Šeráku.

Sníh i rozkvetlé květiny

„Už v neděli, když jsem šla do práce, tak ho bylo někde i po kotníky. Během pondělí pak znovu opakovaně sněžilo - chvílemi to byla vánice, že pomalu nebylo vidět, pak zase vykouklo sluníčko, a tak pořád dokola. Takové běžné jarní počasí,“ shrnula servírka z Chaty Jiřího na Šeráku Jitka Vondálová.

„Sníh se drží, byť to není nijak vysoká vrstva, celkem mohlo napadnout tak kolem deseti centimetrů, ale jestli zaprší, tak bude rychle po něm,“ dodala.

Počasí na horách tak ostře kontrastovalo s nížinami, kde už rozkvetly stromy i květiny. Podle meteorologů se ovšem lidé musí připravit na ochlazení spojené s deštěm a na horách i s opětovným sněžením.

„K úternímu ránu bude postupně přibývat oblačnost, přes den pak budou v Olomouckém kraji v nížinách dešťové a v Jeseníkách nad 800 metrů nad mořem sněhové přeháňky. V nížinách bude 9 až 12 stupňů, na horách 3 až 7. Foukat nicméně bude čerstvý vítr,“ nastínil Zbyněk Návrat z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

„Ve středu pak bude oblačno až zataženo a na většinou území déšť, místy i se sněhem, v polohách nad 600 metrů pak čistě srážky sněhové. Množství ale bude spíše v řádu centimetrů, takže žádná výrazná souvislá pokrývka. Na nějaké lyžování už to bude jen stěží,“ dodal.