Požár dřevěného domu v Konici na Prostějovsku.

Požár dřevěného domu v Konici na Prostějovsku. | foto: HZS Olomouckého kraje

Požár v Konici ohrožoval řadu domů. Lidé z nich měli štěstí, kolem jeli hasiči

  • 1
Velké štěstí měli obyvatelé dřevěných řadovek v Konici na Prostějovsku. Jednu z nich totiž zachvátil požár, v ohrožení tak bylo hned několik domů. Hasiči se však i díky shodě náhod dostali na místo velmi rychle a zabránili horším následkům. Celková škoda ale i přes rychlý zásah přesáhla půl milionu.

Hlášení o požáru dostali hasiči po desáté hodině dopoledne a na místo ihned vyrazily čtyři hasičské jednotky.

"Volající upřesnil, že z rodinného domu typově známého pod názvem Okál, tedy dřevostavby, se valí hustý dým. Obyvatelé byli naštěstí mimo hořící objekt, přivolaná lékařská pomoc přesto preventivně prohlédla jeho obyvatelku," uvedl mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Především pro obyvatele domů sousedících s hořící stavbou byli hasiči naštěstí na místě velmi rychle. "Profesionální jednotka se totiž v tu dobu náhodou nacházela nedaleko od místa požáru na kondičních jízdách. Díky včasnému zásahu se tak podařilo oheň, který se rozšířil do prvního patra, rychle zlikvidovat a nedošlo k rozšíření na celý objekt," shrnul Hošák.

Požár dřevěného domu v Konici na Prostějovsku.Požár dřevěného domu v Konici na Prostějovsku.

Kvůli hustému dýmu museli hasiči použít dýchací masky.

K tomu přitom může u podobně stavěných domů snadno a rychle dojít. "U takovýchto požárů je důležitá každá minuta, například před necelými dvěma měsíci hořel na Olomoucku úplně stejný domek, a než se tam hasiči kvůli větší vzdálenosti dostali, byl už zcela v plamenech a začala hořet také střecha sousedního domu," vysvětlil mluvčí hasičů.

Požár dřevěného domu v Konici na Prostějovsku.Požár dřevěného domu v Konici na Prostějovsku.

Jen díky rychlému zásahu hasičů se oheň nerozšířil i na sousední domy. Jeden vůz se shodou náhod nacházel nedaleko od místa požáru na kondičních jízdách.

Kvůli dýmu podle něj museli hasiči do domu v dýchacích maskách a při hledání ohniska požáru využili termokameru. Po skončení hašení pak ještě vynosili poškozené vybavení domu. Přičina vzniku požáru se nyní vyšetřuje, škoda byla předběžně odhadnuta na šest set tisíc korun.