Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Žaloba na nemocnici kvůli postižení po porodu se vrací okresnímu soudu

  • 1
Letitý soudní spor rodičů postižené dívky s olomouckou fakultní nemocnicí kvůli porodu, po kterém se dítě narodilo s poškozeným mozkem, se vrací k okresnímu soudu. Krajský odvolací soud zrušil rozsudek, který zamítl žalobu rodičů o bezmála 17 milionů korun. Podle krajského soudu je potřeba doplnit posudky.

Spor se týká toho, zda lékaři postupovali v říjnu 2010 při porodu dívky správně, nebo zda použili zakázanou metodu, takzvanou Kristellerovu expresi, při které porodník tlačí loktem na břicho rodičky.

Nemocnice to odmítla a za pravdu jí dali i znalci. Otec dítěte naopak tvrdí, že porodníci metodu použili, což mělo za následek prasknutí dělohy.

Podle okresního soudu postižení dítěte sice vzniklo při porodu, neprokázalo se však, že by se tak stalo v souvislosti s lékařskou péčí (o rozsudku zde). 

Krajský soud, ke kterému se odvolali rodiče, však označil tento závěr za předčasný s tím, že se okresní soud nevypořádal s posudkem týkajícím se časového průběhu porodu. Při dalším projednání případu se také bude muset zabývat především záznamem děložní kontrakce.

„Je tak potřeba doplnit nynější znalecké posudky, není vyloučen ani revizní znalecký posudek,“ uvedla předsedkyně senátu Karla Musilová.

Péče o dívku je mimořádně finančně náročná

Na případ, který měl za následek postižení dítěte, měly vliv i další okolnosti. Žena nejprve rodila přirozenou cestou, a to i za pomoci vakuového zvonu, dítě však bylo kvůli těhotenské cukrovce matky příliš velké.

Holčička se narodila s váhou 4,5 kilogramu, její hmotnost byla přitom při posledním ultrazvukovém vyšetřování odhadována o více než jeden kilogram nižší. Podle žalobců zdravotníci nepřistoupili včas k císařskému řezu.

Rodiče se na soud obrátili mimo jiné proto, že péče o dívku je mimořádně finančně náročná. Dívka stále leží, má trvalé zápaly plic a neumí polykat. Rodina má kvůli péči o dítě velké finanční potíže.

Léky a jednorázové zdravotnické vybavení totiž měsíčně přijdou na zhruba pět tisíc korun, další tisíce až desítky tisíc pak stojí různé přístroje a pomůcky, které pojišťovny hradí jen v omezeném rozsahu.

V Olomouckém kraji jde o jeden z největších soudních případů kvůli údajně zanedbané zdravotní péči.

,