Záchranná podkova zůstala u nebezpečného jezu v Oseku nad Bečvou na Přerovsku...

Záchranná podkova zůstala u nebezpečného jezu v Oseku nad Bečvou na Přerovsku bez nezbytného lana. To odsud někdo už popáté ukradl. | foto: Povodí Moravy

Z jezu, na němž utonuli tři lidé, zloděj popáté ukradl záchranné lano

  • 32
Pokud by nyní někdo spadl do jezu v Oseku nad Bečvou, měl by případný záchrance velký problém, jak mu bezpečně pomoci. Z jednoho z nejzákeřnějších jezů na Přerovsku totiž někdo před několika dny ukradl záchranné lano. Stalo se to už popáté.

„Něco takového může udělat jen nemyslící člověk, ukrást záchranný prostředek z místa, kde se již utopili tři lidé,“ komentoval situaci Pavel Šálek z Českého svazu kanoistů, který v pátek na místo nainstaluje nové lano.

„Jedná se už o pátý případ krádeže od osazení tohoto jezu bezpečnostními prvky před čtyřmi lety. Ve dvou případech jsme zajišťovali náhradu prvků my, v dalších případech Český svaz kanoistů,“ doplnil generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

Právě Povodí Moravy v roce 2011 záchranné lano s podkovou na jez nainstalovalo, poté je předalo do správy Českému svazu kanoistů, který je udržuje a případnou ztrátu nebo poškození hradí z vlastních prostředků.

Na jezu zahynuli tři lidé, kteří se ho pokusili sjet při velké vodě

Škoda, která krádeží záchranného lana nebo podkovy vznikne, není velká, ale to není v této souvislosti podle všech zúčastněných podstatné.

„Lidé by si měli uvědomit, že záchranné prvky mohou zachraňovat životy a slouží hlavně jim samotným,“ zdůraznil Hodovský.

„Záchrannými lany osazujeme jezy, které jsme vyhodnotili jako nebezpečné. Například přímo v Oseku před časem zahynuli tři lidé, kteří špatně vyhodnotili situaci a pokusili se za zvýšené vody sjet jez na raftu,“ přiblížil Šálek.

Lana přitom slouží jak k případné záchraně vodáků, tak i lidí, kteří by pod jez spadli a nemohli se dostat z takzvaného válce, který pod splavem voda vytváří.

Ukrást zmíněný bezpečnostní prvek přitom není nic těžkého. Musí být totiž umístěn na dostupném místě na břehu, aby případnou záchranu mohl provést každý.

„U každého záchranného lana je cedule s tím, že slouží k záchraně životů a jak je používat. O to více mne vždy šokuje, že ho někdo ukradne,“ uvedl Šálek.

Podívejte se na pomníčky, vyzývá cedule. Nefunguje to

V Oseku nad Bečvou navíc po zkušenostech s předchozími krádežemi přidali i ceduli, která případné zloděje vyzývá, ať se nejprve podívají na pomníček třem utonulým, než se rozhodnou lano odnést.

„Ani to ale bohužel nezabírá,“ konstatoval Šálek. Český svaz kanoistů plánuje v pátek odpoledne osadit jez v Oseku novým záchranným lanem výrazné nezaměnitelné barvy, které bude v případě krádeže dobře identifikovatelné.

V České republice je evidováno celkem 138 nebezpečných jezů. „Od dob, kdy se na ně začaly instalovat bezpečnostní prvky, se počet úmrtí na jezech postupně snižuje,“ nastínil Šálek s tím, že loni se na splavech u nás utopili tři lidé, zatímco například v roce 2010 jich bylo osm.