Nástroje, které dopadený muž používal při sérii vloupání do obchodů v Olomouci....

Nástroje, které dopadený muž používal při sérii vloupání do obchodů v Olomouci. (19. července 2018) | foto: Jakub Mikel, MF DNES

Zákon porušuje 23 let, muže dopadli za sérii vloupání s milionovou škodou

  • 0
Za jediný měsíc 25 vykradených obchodů a škoda za víc než milion. Tak se provinil sedmatřicetiletý muž, jehož nyní dopadli olomoučtí policisté. Právě v krajském městě nejčastěji kradl, jezdil sem z Ostravska. Se zákonem má přitom problémy už od čtrnácti let. Při vloupáních používal nejrůznější nástroje, s sebou si navíc kvůli utajení nosil náhradní oblečení.

„Pachatel si vybíral nejrůznější prodejny, ať už hodinářství, zlatnictví, trafiku nebo prodejnu s koly, ve které kradl dokonce třikrát,“ uvádí komisař oddělení obecné kriminality olomoucké policie Eduard Kocian.

Jeho kolegové zjistili, že problémy se zákonem má dopadený muž od čtrnácti, jelikož je závislý na drogách, peníze z loupeží mohl také využívat na gambling. Z vězení naposledy vyšel letos v březnu. Teď je dotyčný opět ve vazbě, za aktuální sérii vloupání mu hrozí až osm let vězení.

Do některých prodejen se mu přitom podařilo dostat, do jiných ne. „Téměř dvěma desítkám poškozených vznikla škoda odcizením za přibližně 980 tisíc korun a poškozením za 270 tisíc,“ vyčíslili policisté.

Policisté muže zadrželi na místě, které určili jako jeho budoucí cíl

Pachatel, který se pomalu stával postrachem obchodníků v centru, používal při vloupání páčidla či štípací kleště. Navíc si s sebou nosil náhradní oblečení, aby nemohl být hned po akci identifikován.

Detektivové jej nakonec zadrželi na jednom z míst, o kterém si vyhodnotili, že by se mohlo stát jeho dalším terčem. Ke všemu se přiznal, dobrovolně policistům odevzdal své lupičské nástroje. Mnoho kradených věcí však policie zpátky nezískala, zadržený muž je většinou okamžitě prodával.

Kriminalisté na případu Trip, jak akci nazvali, spolupracovali i s kolegy z Ostravy. Ukázalo se totiž, že sedmatřicetiletý pachatel nepatří mezi místní známé tváře, ale že pochází z Ostravska a do Olomouce mohl jezdit spolu se skupinou, která vozí do města drogy.