Fotografie hledané Gizely Lagronové ze záznamu pořízeného bezpečnostní kamerou...

Fotografie hledané Gizely Lagronové ze záznamu pořízeného bezpečnostní kamerou získaného policií při pátrání po ženě a nejmladší dostupná oficiální fotografie z roku 1996. | foto: Policie ČR; koláž: iDNES.cz

Policie hledá podvodnici nabízející ručníky, řádila v šesti krajích

  • 26
Policisté stále marně pátrají po vychytralé podvodnici, která v několika krajích v obchodech vylákala peníze při fingovaném obchodu s ručníky. Při nich mimo jiné předstírala telefonáty s vedoucími prodejny, jejichž jména si předem zjistila.

Celostátní pátrání po Gizele Lagronové, rozené Bystřické, vyhlásili policisté z Přerovska, kde má žena trvalé bydliště. Je podezřelá z celé řady podvodů hned v několika krajích - kromě Olomouckého i v, Jihočeském, Královéhradeckém, Zlínském a v kraji Vysočina. Naposledy se pak objevila v Moravskoslezském kraji. Jejich scénáře jsou ve většině případů velmi podobné.

"Využívá zaběhlou legendu o předchozí domluvě s vedoucím obchodu o dodání ručníků nebo nabízí výhodný prodej ručníků z končící firmy Vesna. Vyhledává si menší prodejny, kde není přítomen vedoucí a předem má připravenou znalost jeho jména a příjmení," nastínila přerovská policejní mluvčí Irena Urbánková.

Žena narozená 22. září 1966 pak žádá o spojení ze služebních telefonů na vedoucí a předstírá s nimi telefonní hovor.

"Ten je veden tak, aby oklamal prodavačky. Následně je pak požádá o platbu tak, jak mělo být údajně ujednáno v předstíraném telefonickém hovoru s vedoucím. Jedná se o částky ve výši od deseti do patnácti tisíc korun. K prodeji neposkytuje žádné písemné podklady, ale svým jednáním budí důvěryhodnost a nadhled v dané situaci," doplnila Urbánková.

Podvodnice používá skutečné jméno i falešnou identitu

Policisté po ženě marně pátrají už delší dobu a proto se nyní obrací s prosbou o pomoc i na veřejnost.

"Žena je plnoštíhlé postavy, vysoká kolem 160 až 162 centimetrů, tmavší pleti a s decentním líčením. Vlasy má tmavé, vlnité a barvené, stažené do drdolu nebo culíku, v délce něco málo pod ramena. Má tmavé oči a černé obočí, širší lícní kosti a neudržovaný horní chrup. Nosí náušnice ve tvaru kroužku na zapínání a na rukou minimálně dva zlaté prsteny," popsala hledanou policejní mluvčí.

Podvodnice podle policie nejčastěji chodí ve tříčtvrtečním kabátu tmavé barvy a tmavé sukni pod kolena, často v kombinaci bílé a černé barvy. Na krku mívá šátek a ve slunečných dnech používá jako doplněk velké výrazné sluneční brýle položené ve vlasech. 

Hledaná podvodnice

"Vystupuje nejen pod svým, ale také pod smyšlenými jmény. Charakteristická je pro ni rychlá řeč. Hovoří česky bez jakéhokoliv přízvuku," dodala Urbánková.

Při podvodech má žena většinou mužský doprovod

Ženu podle ní při podvodech většinou doprovází zhruba padesátiletý muž zavalitější postavy s černými krátkými vlasy a mírnou pleší. I ten mluví plynule česky bez přízvuku.

"Jezdí v autě bílé nebo stříbrné barvy, pravděpodobně se jedná o Lancii Dedra combi. Hledaná se rovněž pohybuje sama ve Škodě Octavia, pravděpodobně combi, stříbrné barvy se slovenskou poznávací značkou," shrnula mluvčí.

Lidé, kteří mají jakékoliv informace k pohybu či místu pobytu ženy, se mohou obracet v pracovní době od 7 do 15 hodin na telefonní čísla 974 778 336 a 974 778 337, případně mohou kdykoliv volat na bezplatnou telefonní linku 158.