Policie dopadla recidivistu, jenž znásilnil mladíka. Ještě byl v podmínce

  • 38
Policisté dopadli pětatřicetiletého muže, který minulý týden v Olomouci znásilnil devatenáctiletého mladíka, který se vracel z práce. Kriminalisté násilníka obvinili, hrozí mu desetileté vězení. Už před deseti lety byl odsouzen za loupež v zastavárně, při níž zemřela obsluha. Loni byl předčasně propuštěn.

Svoji oběť si muž vyhlédl v noci na sobotu na olomouckém Žižkově náměstí. Mladíka začal sledovat, vzdálenost mezi nimi se postupně zkracovala. Zaútočil o notný kus dál, u dětského hřiště za železniční poliklinikou u třídy Kosmonautů.

„Po půlnoci mladíka zatáhl do křoví, kde na něm použil homosexuální praktiky. Vyhlédl si ho náhodně na ulici, zřejmě podle tělesné konstituce - mladík je velice drobný,“ přiblížil vrchní komisař olomouckého policejního odboru Jiří Kubák.

Napadený neměl podle něj šanci se ubránit, de facto se o to ani nesnažil. Útočník je bezmála dvoumetrový hromotluk. „Pachatel je v Olomouci celkem známá násilná firma,“ podotkl Kubák.

Násilníka poznali lidé na záběru z kamery

S recidivistou, kterého soud v pátek dopoledne poslal do vazby, se spolu se svými kolegy setkal před deseti lety. Tehdy kvůli přepadení zastavárny.

„Šlo o provozovnu na Masarykově třídě. Obsluhu zranil a svázal, zemřela pak na následky zranění,“ vzpomíná olomoucký vrchní komisař.

Muž byl tenkrát odsouzen ke dvanácti letům vězení, loni v květnu byl však po deseti letech propuštěn. Až do roku 2020 mu však byla uložena podmínka, kterou při sobotním znásilnění porušil.

K dopadení recidivisty policistům velice pomohly záznamy z městských kamer, na nichž muž mladíka tajně sleduje. Zveřejnili je, sami kriminalisté na nich po deseti letech násilníka nepoznali. Lidé, kteří se s ním v poslední době dostali do kontaktu, však ano.

„Během čtyřiadvaceti hodin od zveřejnění se nám na základě ohlasu veřejnosti podařilo pachatele zadržet. Patří jí tedy naše velké poděkování,“ dodal Petr Tománek, vedoucí olomouckého policejního odboru.