(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Aneta Čapková pro iDNES.cz

Muž chtěl s falešným notářským zápisem vybrat účet firmy, banka ji varovala

  • 2
Až tři roky vězení hrozí pětapadesátiletému muži z Kutné Hory, který se pokusil pomocí padělaného notářského zápisu vybrat konto jedné z prostějovských stavebních firem. Jeho záměr zmařily bankovní úřednice, kterým se počínání muže nezdálo, upozornily na něj proto skutečné vlastníky firmy.

„Padělaný notářský zápis o změně statutárního orgánu prostějovské stavební firmy muž předložil na konci loňského srpna na pražské pobočce banky, aby získal přístup k účtu společnosti. Nedlouho poté se na jiné pobočce stejné banky pokusil z účtu vybrat částku 400 tisíc korun,“ uvedl policejní mluvčí František Kořínek.

Bankovní úřednice však mužův požadavek odmítla, protože nesplnil všechny náležitosti nutné k výběru a jeho jednání se jí zdálo podezřelé.

Svého cíle se však podvodník nevzdal. Hned druhý den se vypravil do další bankovní pobočky, ve které si chtěl zřídit internetové bankovnictví k účtu firmy.

„Protože opět v pracovnici banky vzbudil podezření, byl odmítnut i tento požadavek. Podezřelé dění kolem podnikatelského účtu banka oznámila dotčené společnosti. Její zástupce pak podal cestou státního zastupitelství trestní oznámení,“ uvedl Kořínek.

Policisté následně zjistili, že se muž podvodu nedopustil poprvé. „V současné době je obviněný pro jinou trestnou činnost a umístěn ve vazbě,“ uzavřel Kořínek.