Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Vaca, iDNES.cz

Žena za peníze založila účet, teď jí hrozí vězení za pomoc podvodníkovi

  • 0
Rozsáhlé podvody, v nichž figurovalo i několik takzvaných bílých koní, vyšetřují kriminalisté z Olomouckého kraje. Pachatel mimo jiné nalákal ženu ze středních Čech na nabídku práce spočívající v otevření účtu na její jméno. Teď je obviněná z neúmyslné pomoci při praní špinavých peněz.

Do problémů se zákonem se pětadvacetiletá žena z Českého Brodu dostala poté, co na konci loňského roku odpověděla na internetu na inzerát s nabídkou práce. 

„Po e-mailové domluvě s neznámým člověkem uzavřela dohodu o provedení práce, přičemž jejím úkolem bylo založení bankovního účtu na její osobu a následné předání veškerých přístupových údajů k internetovému bankovnictví. Údajným důvodem mělo být provádění analýz tohoto bankovnictví,“ popsal krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

Žena dostala odměnu pět tisíc korun. Patrně ale netušila, že právě pomohla internetovému podvodníkovi provozujícímu falešný e-shop. Na účet, který založila, mu totiž poškození posílali peníze, celkem to bylo více než 800 tisíc korun.

Nelegální původ peněz už zřejmě nelze dohledat

Nyní kriminalisté ženu obvinili z legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti, za což jí hrozí až tříleté vězení. Podvodníka ale policisté zatím nevypátrali.

Vyšetřování odhalilo i to, že podvodník prostřednictvím dalších „bílých koní“  „vypral“ všechny získané peníze, takže jejich nelegální původ je už prakticky nedohledatelný.

„Tito lidé stejně jako obviněná zareagovali na inzerát práce, v rámci které pak za podvodně získané peníze nakupovali virtuální měnu bitcoin a poté ji přeposílali do bitcoinové peněženky pachatele,“ shrnul Hejtman.

Policisté proto varují, aby lidé na podobné nabídky práce spočívající v zakládání bankovních účtů na své jméno či převádění peněz do virtuální měny nereagovali, neboť ani sepsání dohody o provedení práce je neochrání před případným trestním stíháním za pomoc podvodníkům.