ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Zájemce o kryptoměny přišel o půl milionu, na stejný podvod naletěl dvakrát

  • 26
Ani předchozí trpká zkušenost nepoučila osmačtyřicetiletého muže z Olomoucka, který chtěl investovat do kryptoměn. Na stejný trik podvodníků naletěl hned dvakrát a celkem přišel téměř o půl milionu korun. Případ vyšetřují kriminalisté.

Muže loni počátkem března na Facebooku zaujal reklamní banner investiční společnosti nabízející obchodování s kryptoměnou.

„Vyplnil registrační formulář a následně jej telefonicky kontaktoval finanční poradce. Zasvětil zájemce do investování a předával mu pokyny, jak postupovat,“ vylíčil policejní mluvčí Libor Hejtman.

Muž se důvěřivě řídil všemi radami a nechal  si do počítače nainstalovat program pro vzdálený přístup, který podvodníkovi umožnil ovládat počítač včetně přístupu do internetového bankovnictví. Následně z účtu zmizelo více než 300 tisíc korun a údajný poradce se odmlčel.

Navzdory vysoké ztrátě se muž neobrátil na policii, a ke všemu letos na začátku ledna klikl na Facebooku na reklamu další společnosti nabízející investování do kryptoměn.

„Opět vyplnil registrační formulář a byl telefonicky kontaktován, stáhl si program pro vzdálený přístup a umožnil smyšlenému poradci přístup do počítače. Ten toho využil k provedení několika plateb v celkové hodnotě 170 tisíc korun, poté už se investorovi neozval,“ shrnul Hejtman.

Tentokrát už se muž rozhodl podvod nahlásit policistům, kteří nyní po pachatelích pátrají. V případě dopadení jim za podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací budou hrozit až čtyři roky vězení.

Cizí lidi do počítače nepouštějte, varuje policie

V regionu nejde o jediný případ člověka, kterého podvodníci připravili o peníze opakovaně. Na svoji neopatrnost a důvěřivost doplatila třeba také žena z Olomoucka, která naletěla dokonce třikrát, a přišla o statisíce korun.

Policie proto znovu varovala, aby byli lidé při snaze o investování do kryptoměn velmi opatrní.

„Jestliže se v této oblasti neorientujete, můžete velice snadno naletět podvodníkům. Pokud se přesto rozhodnete takto investovat, obraťte se raději na renomované a důvěryhodné finanční instituce,“ vyzval policejní mluvčí.

„V žádném případě pak neinstalujte do počítače programy z nedůvěryhodných zdrojů, nikdy nikomu neposílejte kopie osobních dokladů ani platebních karet a nepovolujte neznámým lidem přístup do vašeho počítače,“ dodal Hejtman.