ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Prostějov chce méně vyhrazených parkovacích míst, zdvojnásobí poplatek

  • 6
Až deset tisíc korun zaplatí od ledna řidiči v Prostějově za to, že budou mít k dispozici trvale vyhrazené parkovací místo. Začne platit nová vyhláška o užívání veřejného prostranství, která cenu zvýší na dvojnásobek. Radnice chce, aby vyhrazených stání ve městě ubylo.

Vyhlášku už schválilo zastupitelstvo a radnice varuje, že její dodržování budou přísněji kontrolovat strážníci. Pokuty se mohou vyšplhat i na 50 tisíc korun.

Podle vyhlášky se platí nejen za parkovací místo, ale rovněž za provádění výkopových prací, umístění dočasných staveb a zařízení pro prodej, umístění stavebních nebo reklamních zařízení, umístění cirkusů, lunaparků i atrakcí, umístění skládek nebo za kulturní, sportovní a reklamní akce.

„Přílohou vyhlášky je mapa, která rozděluje město do jednotlivých zón. Navrhli jsme jednotnou sazbu za umístění stavebních zařízení, za provádění výkopových prací a umístění skládek a měsíční či půlroční sazby za dlouhodobější zábor,“ sdělil primátor Prostějova František Jura (ANO).

Radnice se netají tím, že zvýšením poplatku za parkovací místo chce snížit jejich počet.

Sazba se neměnila posledních deset let a i po zvýšení bude mít Prostějov mezi srovnatelnými městy nejnižší poplatek. „Jde mimo jiné o parkování v centru města, konkrétně na Pernštýnském a Skálově náměstí a Fügnerově ulici,“ podotkl primátor.

Kontroly budou přísnější než dřív, varuje radnice

V první zóně řidiči zaplatí deset tisíc korun, v dalších zónách dál od centra se poplatek za trvalé parkovací místo zvýší na osm a šest tisíc.

Zdravotně postižení poplatek platit nemusí, osvobozené jsou i orgány veřejné moci a městské organizace. Povolení vydává odbor dopravy.

„Dovolujeme si upozornit, že zábory veřejného prostranství budou od nového roku přísněji kontrolovány strážníky. Budou nastavené nové kontrolní mechanismy. Při neoprávněném užívání veřejného prostranství hrozí dle zákona pokuta až padesát tisíc korun, v případě opakovaného neoprávněného záboru až pětasedmdesát tisíc,“ varovala radnice na svém webu.

Prostějov přitom není jediné z velkých měst Olomouckého kraje, jež změní předpisy pro parkování. Velké změny chystá i Olomouc, kde už radní schválili rozdělení města na čtyři zóny, v nichž budou platit různá pravidla. O jejich přesné podobě se ještě jedná, město je plánuje postupně zavádět v několika následujících letech.