Český vědec a otec měkkých kontaktních čoček, Otto Wichterle

Český vědec a otec měkkých kontaktních čoček, Otto Wichterle | foto: archiv, MAFRA

Prostějovské gymnázium ponese jméno rodáka a vynálezce Otta Wichterleho

  • 2
Po jednom ze svých nejproslulejších rodáků a vynálezci kontaktních čoček Ottovi Wichterlem pojmenuje město Prostějov své reálné gymnázium a základní školu. Světově proslulý český vědec, který pracoval zejména v oblasti makromolekulární organické chemie, by se příští týden dožil 107 let.

„V minulosti jsme obdrželi podnět zabývat se možným ztvárněním podoby pomníku Otta Wichterleho. Otázku jsme otevřeli na jednání komise pro kulturu, přičemž jsme se shodli, že není nutná žádná socha nebo něco podobného,“ popsala náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová.

„Líbila se nám paralela vedoucí od prvotního vzdělávání až po výzkumnou činnost a nápad byl na světě. Jméno tohoto prostějovského rodáka ponese škola,“ potvrdila náměstkyně.

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova tak od příštího roku změní název na Reálné gymnázium a základní škola Otto Wichterleho, Prostějov. 

Vedení města celý nápad nejdříve projednalo s radou školy, klubem rodičů a přátel a rovněž s rodinou, konkrétně profesorem Kamilem Wichterlem. „Bylo třeba zajistit všeobecný souhlas s tímto krokem. To se podařilo,“ sdělila Sokolová.

Otto Wichterle se narodil 27. října 1913 v Prostějově a zemřel 18. srpna 1998 na Stražisku na Prostějovsku. Je proslulý především svými objevy a vynálezy, které vedly k zásadnímu zdokonalení a celosvětovému rozšíření měkkých kontaktních čoček. 

Tyto výsledky vycházely z jeho původní vědecké práce v oblasti hydrogelů. Wichterle se proslavil též objevem umělého polyamidového vlákna – silonu.