Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Reuters

Vojenští lesníci budou na Libavé pomáhat hnízdění orlů

  • 0
Pracovníci Vojenských lesů a statků (VLS) budou v libavských lesích pomáhat s ochranou a péčí o hnízdiště orla skalního, o jehož návrat do zdejší krajiny dlouhodobě usiluje Český svaz ochránců přírody. V uzavřené dohodě se zástupci VLS mimo jiné zavázali, že pomohou dravcům zajistit klid v době hnízdění.

„Součástí dohody mezi lesníky z Libavé a ochranáři je především úzká spolupráce při ochraně hnízdních lokalit tohoto dravce v podhůří Nízkého Jeseníku. Státní lesnický podnik se v rámci smlouvy zavázal chránit hnízdní porosty a respektovat klidové zóny tohoto živočišného druhu při hnízdění,“ uvedl mluvčí VLS Jan Sotona.

V lokalitě hnízdiště se podle něj budou lesníci snažit maximálně omezit lesnické zásahy nebo je zcela vyloučit. VLS se také spolu s ochránci přírody rovným dílem podělí o náklady na celý projekt, který ročně přijde přibližně 120 tisíc korun.

Na Libavé evidují ochránci přírody v současné době dva páry orlů ve dvou oblastech.

„V jedné hnízdí úspěšně už od roku 2013. Dosud zde pár vyvedl čtyři mláďata,“ řekl Petr Orel z Českého svazu ochránců přírody.

Podle něj je ve vojenském území dostatek obživy i prostoru přibližně pro tři páry orlů skalních.

„Vojenské lesy a statky spravují šest přírodních oblastí, kterým se v uplynulých desetiletích s ohledem na jejich využití pro armádní výcvik více či méně vyhnula civilizace. Proto jsou často vhodné pro obdobné přírodovědné programy. Návrat orla skalního je jedním z nich,“ podotkl ředitel VLS Josef Vojáček.

Projekt Návrat orla skalního do České republiky má do tuzemské přírody po desetiletích vrátit tohoto majestátního dravce.

Orli skalní hnízdili ve všech horských i hustě zalesněných nížinných oblastech českých zemí. Ještě v 19. století se pravidelně objevovali v Krkonoších, Orlických horách, Jeseníkách a v Beskydech, ve 20. století však z české přírody vymizeli. Navrátili se do ní až v květnu 2013, kdy se na Libavé vylíhla samička Anežka – první mládě ve volné přírodě u nás po více než sto letech.