(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Janeček, MAFRA

Zemědělci jsou ve skluzu, jarní práce oddálila dlouhá zima

  • 2
Začátek jarních zemědělských prací nejen v Olomouckém kraji oddálila dlouhá zima a místy také podmáčená půda. Mnozí pěstitelé se tak pustili do setí jarních plodin až s několikatýdenním zpožděním oproti agrotechnickým lhůtám. Jestli se to projeví na úrodě bude záležet na počasí.

„Naše družstvo má skluz zhruba tři týdny. Něco se nám už podařilo zasít, s řepou jsme ale ještě ani nezačali. Samozřejmě by pomohlo, kdyby nepršelo, abychom mohli s technikou vjet do polí,“ uvedl předseda představenstva Zemědělského družstva Újezd u Uničova na Olomoucku Svatopluk Martínek.

Za posun může podle něj dlouhá zima. Například zemědělci z Prostějovska ale zmiňují i další důvody.

„Počasí je pro zahájení jarních prací opravdu limitní. V jednotlivých částech okresu ale panují rozdíly. Někde je půda podmáčená, jinde je naopak sucho. Každopádně v některých oblastech jsou už zemědělci ve výrazném skluzu,“ dodal ředitel prostějovské okresní agrární komory Augustin Kohoutek.

S prodlevou vyrazili do polí i pěstitelé ze severu kraje. „V této době by už mělo být zaseto, což ani zdaleka není. Vzhledem k naší poloze, respektive k faktu, že zima u nás bývá delší než v jižních částech kraje, ten skluz však zatím není tak velký. Můžeme mluvit o jednom až dvou týdnech podle jednotlivých oblastí. Teď je důležité, aby nedošlo k dalšímu posunu setí kvůli dešti,“ vysvětlila Zlata Lakomá ze šumperské okresní agrární komory.

Na závěry ohledně úrody je ještě brzy

Jakým způsobem se opožděné setí projeví na výnosech, si zatím zemědělci netroufají odhadovat.

„To, že jarní práce začaly pozdě, určitě není dobrý předpoklad. Nemusí to ale automaticky znamenat, že výnosy budou podprůměrné. Bude záležet na dalším vývoji počasí,“ uvedl k prognózám šéf družstva v Újezdu Martínek.

Opatrný, co se týče odhadů letošní úrody jarních plodin, je zatím i ředitel prostějovské agrární komory.

„Faktorů, které mohou úrodu ovlivnit, a to jak v negativním, tak i v pozitivním slova smyslu, je hodně. V první řadě bude záležet na tom, jak jařiny vzejdou, jaká bude další vegetační doba. Přijít ale mohou i bouřky či krupobití,“ zdůraznil Kohoutek.

Loni zemědělci z Olomouckého kraje sklidili necelých 570 tisíc tun obilí, o zhruba jedenáct procent méně než o rok dřív. Nižší výnosy obilovin mělo na svědomí sucho. Naopak meziročně lepšího výsledku farmáři dosáhli u technické cukrovky, které se jim v loňském roce urodilo 836 tisíc tun, tedy o 7,3 procenta více než v roce 2016.