Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Přetížené firmy ztrácí zájem o veřejné zakázky, obce připlácí nebo je ruší

  • 9
Rekordně nízká nezaměstnanost dělá starosti nejen firmám a podnikatelům, ale i představitelům měst a obcí v kraji. Ceny veřejných zakázek rostou, případně se do soutěží nikdo nehlásí, protože stavební firmy nemají lidi a kapacity. Radnice také musí stále častěji investice odkládat.

Změnu situace dobře znají například v Prostějově. Když například tamní radnice v loňském roce připravovala opravu jedné ulice a chodníku v místní čtvrti Žešov, nemusela si dělat zásadní starosti s výběrem stavební firmy ani s financemi.

„Výsledná cena 4,8 milionu korun, která vzešla z výběrového řízení, je zhruba o dvacet procent nižší, než jsme předpokládali. V rámci stavebních prací dojde na rekonstrukci komunikace v délce 274 metrů, dále chodníků, odvodnění a veřejného osvětlení,“ vysvětloval tehdy náměstek primátorky Prostějova Zdeněk Fišer.

Uběhl rok a situace se diametrálně změnila. Pro své akce nyní prostějovská radnice shání stavební firmy velmi složitě a některé zakázky musí úplně rušit, protože se do soutěží nikdo nepřihlásil. A ceny rostou.

„V letošním roce je to markantní. Do výběrových řízení se buď nepřihlásí nikdo, nebo jen jedna firma. V minulosti jsme se dostávali na ceny i o třicet procent nižší, než jsme měli v rozpočtu, dnes firmy chtějí naopak víc peněz. Asi o deset až dvacet procent. Je stavební boom a firmy nestíhají,“ popisuje situaci náměstek.

Výběrové řízení napoprvé vyjde málokdy

Například rekonstrukci sociálního zázemí na Skálově škole v Prostějově musela radnice úplně odložit, protože se do soutěže nikdo nepřihlásil. Na kahánku měly i opravy rybníka v Krasicích, kde město muselo výběrové řízení vypsat třikrát. Na městském zastupitelstvu je nyní běžné schvalování dodatečných částek na stavby a opravy.

„Jde o akce, které se soutěžily letos, ale rozpočet se dělal loni podle loňských zkušeností. Po výběrovém řízení bychom nemohli podepsat smlouvu, protože chybí peníze,“ vysvětlil náměstek.

Naposled šlo například o výstavbu nového terminálu na autobusovém nádraží v Prostějově. Původní schválená částka byla 8,5 milionu korun, ve výběrovém řízení však vyhrála firma, která městu nabídla cenu 9,7 milionu.

Podobná situace je i v nedalekém Přerově. „Problémy se stavebními zakázkami máme. Buď neobdržíme žádnou nabídku, jako například u akce Modernizace a vybudování odborných učeben pro ZŠ, kde bylo nutné soutěž vyhlašovat opakovaně. Nebo je nabídková cena vyšší než předpokládaná hodnota,“ potvrdila mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Tento trend podle ní trvá již několik měsíců a magistrát eviduje nárůst cen o 10 až 15 procent.

Ušetřena je v regionu zatím Olomouc. „Podle oddělení veřejných zakázek nelze zatím exaktně nárůst cen vyčíslit,“ sdělila mluvčí magistrátu Radka Štědrá.

Nemáme lidi, zakázky si musíme vybírat, zní od stavebních firem

Stavební firmy z Olomouckého kraje potvrzují, že zakázky si nyní musí pečlivě vybírat.

„Všichni víme, že je nízká nezaměstnanost, a tak zcela jistě nemůže být na trhu dostatek pracovních sil. Kromě toho mohu potvrdit, že v letošním roce nastal stavební boom. Proto v současné době můžeme jít jen do těch výběrových řízení, kde na to máme připravené kapacity,“ objasnil například vedoucí oddělení stavební výroby firmy R&G Zesta Prostějov Michal Juráček.

Ke konci měsíce května byla v Olomouckém kraji nezaměstnanost 3,3 procenta, což je nejnižší podíl lidí bez práce od vzniku krajského uspořádání. Nejméně nezaměstnaných bylo na Prostějovsku, a to 2,4 procenta. Okres Prostějov je také jediný v kraji, ve kterém počet volných míst převýšil počet nezaměstnaných.

„K tomuto stavu hodně napomohl růst průmyslových zón v Prostějově. Město se snaží již v předstihu vyčlenit také adekvátní plochy pro obytnou výstavbu, aby poměr mezi nárůstem pracovních míst a počtem obyvatel byl do budoucna vyrovnaný,“ naznačuje náměstek Fišer.

Zatím to není nic platné. Počet volných pracovních sil je nyní na Prostějovsku na nule.

„Slyším to od spousty firem, že musí odříkat zakázky, protože nemají kapacity. Nedostatek lidí prochází všemi obory, ale ve stavebnictví se to projevuje obzvláště. Nemá kdo dělat, aby si firma udržela lidi, musí navýšit mzdy, a tím pádem roste cena zakázky,“ potvrzuje ředitelka Okresní hospodářské komory v Prostějově Helena Chalánková.