Služební pes policie Xar, který našel v hustém křoví u dálnice ukrytého muže, jenž se pokoušel uprchnout před policisty. Porušil zákaz řízení a převážel drogy. | foto: Policie ČR

Dealer drog na útěku před policisty přebíhal dálnici, v křoví ho našel pes

  • 2
Několik policejních hlídek pátralo u dálnice D35 po muži, který se pokusil uprchnout, aby se vyhnul dopravní kontrole. Jeho snaha včetně riskantního přebíhání dálnice mu ale k ničemu nebyla, úkryt v hustých keřích vyčenichal služební pes.

Čtyřiatřicetiletý řidič jedoucí od Olomouce na Ostravu narazil na hlídku z oddělení Kocourovec ve středu kolem půl deváté ráno u dálničního přivaděče D35 na 281. kilometru.

„Když policisty spatřil, zastavil u pravého okraje silnice několik metrů od hlídky a dal se na útěk směrem k dálnici. Tu následně přeběhl, ačkoliv zde projížděla auta a hrozilo vysoké riziko srážky,“ uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková.

Muž poté zmizel policistům z dohledu, ale bylo jasné, že se nejspíš schovává v křoví u dálnice, případně v přilehlém poli s obilím. Na místo proto přijely další dostupné hlídky a začalo pátrání.

„Policisté posléze uviděli v dálce člověka, který když je spatřil, přeběhl dálnici zase na druhou stranu a ukryl se v hustém křoví. Služební pes Xar ovšem zachytil jeho stopu a psovoda přivedl až k ukrytému muži,“ popsala Urbánková.

Záhy vyšlo najevo, proč uprchlík tolik riskoval. Za volant totiž usedl, přestože má v současnosti několik zákazů řízení. Navíc měl u sebe deset gramů pervitinu. Test na drogy odmítl, dechová zkouška na alkohol byla negativní.

Muž je nyní podezřelý z trestných činů maření výkonu úředního rozhodnutí a přechovávání drog. Případ policisté nadále vyšetřují.

Tento měsíc to v Olomouckém kraji není poprvé, kdy museli policisté nahánět muže převážejícího pervitin, který navíc porušil zákaz řízení. Totéž se v první polovině měsíce odehrálo i v Olomouci, kde se dotyčný pokusil ujet a při honičce mimo jiné narazil do policejního vozu, který mu zablokoval cestu.

U dalšího zátarasu si pak jako únikovou trasu zvolil pole vzrostlého obilí, kterým projel do zahrádkářské kolonie. Tam ale naboural a navzdory snaze o útěk byl záhy zadržen. Ukázalo se, že šlo o recidivistu, který odmítl testy na alkohol i drogy, u sebe měl sáček se šesti gramy pervitinu.