Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hejtmanem a poslancem současně už nebudu, říká krajský lídr ANO Okleštěk

  16:27
Kandidátku ANO vede do říjnových krajských voleb současný hejtman, poslanec a regionální šéf hnutí Ladislav Okleštěk. Pokud ovšem místo v čele hejtmanství uhájí, poslaneckého mandátu se vzdá, přestože od roku 2017 kumulaci funkcí hájil navzdory kritice části spolustraníků i šéfa hnutí Andreje Babiše. Důvodem je jeho zdravotní stav.

Poslanec, hejtman Olomouckého kraje a lídr kandidátky hnutí ANO pro krajské volby Ladislav Okleštěk. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Od začátku co jste hejtmanem jste byl kritizován, že kumulujete funkce kvůli tomu, že jste i poslanec. Budete příští rok znovu kandidovat do Sněmovny?
V případě, že budu na prvním ustanovujícím zasedání nového zastupitelstva zvolen hejtmanem, položím poslanecký mandát.

Svoji kumulaci funkcí jste ale hájil tím, že jako poslanec při lobbingu za zájmy kraje víte, na které dveře v Praze zaklepat, a že vás do nich hlavně pustí. Když poslanecký mandát položíte, nebude to popření toho, co jste říkal? Ztratíte výhodu, o níž jste mluvil.
Za tím, co jsem říkal, si stojím. Ta kumulace je úplně ideální...

Tak proč se jí vzdávat?
Prodělal jsem nějaké zdravotní problémy. Vyhodnotil jsem, že to na úkor zdraví dělat nemohu. A přišla situace, kdy bych to na úkor zdraví dělal. Takže budu dělat buď jedno, nebo druhé. Ale musím říct, že pokud je člověk v běžné fyzické kondici, je to ideální kombinace. Osvědčila se mi a dokonce bych ji doporučil. Je-li hejtman i poslancem, úplně jinak se orientuje na jednotlivých resortech. Tím samozřejmě nemyslím, že by to nezvládli i ti hejtmani, kteří nejsou poslanci. Ale rozhodně to výkonu hejtmanské funkce neuškodí.

Při krajských volbách před čtyřmi lety získalo ANO 16 mandátů a 23,77 procent hlasů. Jaký máte cíl letos?
Mým primárním cílem je, abychom obhájili počet mandátů, které jsme získali v minulých volbách. A pokud se nám jich podaří získat víc, budu rád za každý mandát navíc.

S kým jste už jednal o koalici?
O koalici se jedná až po volbách na základě výsledků. Já jsem o koalici s nikým nejednal...

Když nejednal, tak alespoň mluvil?
Tak to jsem mluvil skoro se všemi. Když se s někým potkám, bavíme se v obecné rovině. Ale ne o koalici, ale spíše o tom, jak vnímají volby, jak jsou připraveni, jaký zisk mandátů odhadují. Ale to je taková normální diskuze. Přece se nemůže stát, že když jsme každý z jiné politické strany, tak se spolu nebudeme bavit. Když potkám kteréhokoliv opozičního zastupitele či šéfa zastupitelského klubu, tak se s ním mohu o těchto věcech bavit. Ale koalice skutečně neskládám. Mám zásadu, že se zajíci sčítají až po honu.

Byl byste pro, aby na kraji opět vládla koalice ANO-ČSSD-ODS? Váš nynější náměstek a lídr ČSSD Jiří Zemánek v rozhovoru pro MF DNES uvedl, že by se tomu nebránil.
Tato koalice byla funkční, neměl jsem s ní vůbec žádný problém. Ale co bude, to si nedokáži představit.

Podle mých informací už je ANO domluvené s ODS. Je to tak?
Pokud se v hnutí ANO odehrálo něco, o čem byl nevěděl, a je tady tak nový krajský předseda, jenž určuje směr v Olomouckém kraji, tak je to možné. Ale pokud jsem pořád předsedou, nic takového není.

V rámci boje se suchem a klimatickou změnou ANO v programu slibuje v Olomouckém kraji rozšiřování zdrojů pitné vody. Kde a jak konkrétně?
Jde nám primárně o to, abychom zachovali vodu v krajině. Potřebujeme, aby jí v potocích a řekách byl dostatek. Proto bych chtěl, aby na Moravě vzniklo na severu, nejlépe u Hanušovic, nějaké vodní dílo...

Myslíte přehradu?
Vodní dílo typu přehrada. A to samé bych chtěl na Bečvě. Tato vodní díla by v době sucha dokázala dotovat vodní toky a zachovat průtok, protože chci, aby byly zachovány i průmyslové podniky a zemědělství. Což bez vody v řekách nepůjde. A jejím druhým, neméně důležitým zdrojem, je zadržování v krajině formou mokřadů či tůní. Tímto směrem bych chtěl ještě víc nasměřovat dotační politiku kraje. Mokřady a tůně mají navíc vliv na množství a kvalitu spodní vody. A to je i zdroj pitné vody. Litovelské Pomoraví řeší problematiku dalších vrtů a dalších zdrojů vody. Není to jednoduché, mají obavy z ohrožení jejich kapacity. Proto bych chtěl, abychom měli co nejvíce takových lokalit, kde bude voda zadržena přirozenou formou. Už před téměř dvěma lety jsem nechal zpracovat strategii o vodě, odbor životního prostředí s ní pracuje. A také máme ohledně vody expertní skupinu.

Ve volebním programu a také v kampani hnutí ANO hodně operuje s tím, že v Olomouckém kraji navýšilo řádově o desítky procent částky, jež šly na opravu silnic, investice do vybavení hasičů a záchranářů, dotace do sportu, kultury a do mnoha dalších oblastí. Nikdo neříká, že nejsou potřeba, ale byl to během těch čtyř let zodpovědný přístup? Dnes je Olomoucký kraj nejzadluženějším regionem v republice. Nebyla všechna ta navýšení už přes míru?
Když si přehrajete záznam z posledního krajského zastupitelstva, tak právě za toto nám opozice děkovala. Za to, že jsme šli touto cestou dotací. Oni by třeba nějaké věci dělali jinak, každý jsme nějaký. Ale přesto. Všechny dotační tituly, které jsme schvalovali, jsme schvalovali na poradách předsedů klubů. Takže když jsme dělali nějaký zásadní krok, například konstrukci rozpočtu, vždy jsem k tomu několikrát přizval předsedy všech klubů - opozičních i koaličních. A na základě toho, co jsme si tam říkali, jsme některé finanční prostředky přesunuli do jiného dotačního titulu či se v něm upravila pravidla. Troufnu si tak říci, že opozice se svým dílem podílela konstrukci rozpočtu i dotačních titulů. Samozřejmě koncepční materiály z hlediska množství prostředků už jsou na tom, kdo má zodpovědnost. Ale vždy jsme to konzultovali.

Ovšem pozvat někoho na jednání a konzultovat s ním, to ještě není záruka toho, že s vašimi návrhy opozice souhlasila...
Když nám za ty čtyři roky poděkovali, předpokládám, že byli spokojení. A nebýt covidu, zadlužení kraje bychom snížili o 700 milionů korun. A navíc Olomoucký kraj byl nejzadluženější i předtím, než jsme nastoupili.

  • Nejčtenější

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policie dopadla cizince, který před Andrův stadion nastražil prasečí hlavy

13. dubna 2024  18:01,  aktualizováno  15.4 11:10

Vandala, který v sobotu 13. dubna ráno polepil Andrův stadion v Olomouci plakáty proti vedení a...

„Ten váš krokodýl je jako živý.“ Dundee se stal celebritou, krmí ho celá vesnice

15. dubna 2024  5:45

Nový seriál iDNES Můj mazel představuje netradiční chovatele a jejich miláčky v Olomouckém kraji....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Olomouci uvedli do funkce nového arcibiskupa. Obřadu přihlížely tisíce lidí

13. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  10:54

V pořadí 15. arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jozef Nuzík se ujal úřadu. Na bohoslužbu v...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Muž přinesl na policejní služebnu v Prostějově tašku plnou funkčních granátů

19. dubna 2024  15:30

Ráno policisty v prostějovské ulici Újezd pořádně vylekal senior, který na jejich služebnu přinesl...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Jaképak bentley, my máme novou cisternu! Hasiči ze Zábřehu videem baví internet

19. dubna 2024  10:33,  aktualizováno  11:03

Jen s jedním slovem si velitel dobrovolných hasičů a místostarosta města Zábřeh Josef Klimek...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...