Občanské sdružení Šance Olomouc věnovalo dětské klinice fakultní nemocnice...

Občanské sdružení Šance Olomouc věnovalo dětské klinice fakultní nemocnice balíčky dobrot s čokoládami či ovocem, které navíc ozdobilo podpůrnými vzkazy. | foto: Šance Olomouc

Roušky, káva, pivo či líh z palírny. Krize zvedla vlnu solidarity a darů

  • 4
Solidarita v boji proti koronaviru se šíří v těchto dnech v Olomouckém kraji snad ještě rychleji než nebezpečný virus. Pomáhají jednotlivci, spolky či instituce. Především darují roušky a respirátory, kromě toho ale do nemocnic míří třeba i káva, dorty, ovoce nebo třeba líh z palírny na výrobu dezinfekce.

Nejvíc pomoci míří do olomoucké fakultní nemocnice. Například občanské sdružení Šance Olomouc, které organizuje volnočasové aktivity i rekondiční pobyty pacientů, nakoupilo pro všechna oddělení dětské kliniky balíčky dobrot s čokoládami či ovocem, které navíc ozdobilo vzkazy „Holky staniční, držte se!“

Společnost Nutrend Activ Lifestyle, která se zabývá sportovní výživou a potravinovými doplňky, zase přivezla dávku energie.

„Energetické tyčinky se dostanou našim zaměstnancům jako doplněk k obědu,“ poděkovala nemocnice na sociálních sítích.

Na nohou a v pohotovosti pomůže udržet zdravotníky i káva s mlékem, kterou věnoval anesteziologům Luděk Jasiok a jeho Traffic Coffee, stejně jako kavárna Love Coffee.

„Na příští týden přislíbila kávu olomoucká Pražírna kávy Kikafe a pražská pražírna Beansmith’s coffee roastery. Na urgentu nám už také pomohla káva z Kafe Kodó. Ze srdce děkujeme!“ reagovala nemocnice na svém Facebooku.

Dorazily roušky, ochranné štíty, líh i nealkoholické pivo

Vítanou pomocí je i přes dva tisíce respirátorů třídy FFP2, které dodal nemocnici přerovský výrobce pracovních oděvů a ochranných pomůcek Ardon Safety.

Firma Prusa Research 3D printers pro změnu poslala anesteziologům a personálu oddělení urgentního příjmu čtyři desítky ochranných štítů vytištěných na 3D tiskárně a navíc bezplatně poskytla software potřebný pro takovou akci všem majitelům těchto tiskáren. Výhodou štítů je, že chrání nositele včetně krku a okolí oči, tedy důkladněji než brýle.

„Štíty používáme hlavně u intubací, kdy je riziko kontaktu s virem velmi vysoké, nebo při invazivním zajištění pozitivního pacienta. Ideálně bychom je měli mít pokaždé, když máme podezření a pečujeme o velmi infekční pacienty,“ vysvětlila lékařka Lenka Doubravská. Část štítů nakonec poputuje i k záchranné službě.

Štíty z obří 3D tiskové farmy chrání první zdravotníky:

23. března 2020

V době nedostatku desinfekčních prostředků přijde fakultní nemocnici vhod také dar od prostějovské Palírny u Zeleného stromu.

„Fakultní nemocnici Olomouc jsme darovali více než sto lahví konzumního lihu na výrobu dezinfekce pro lékaře a sestřičky,“ uvedla palírna.

Přispěl i litovelský pivovar, který krizovým štábům obcí v uzavřených oblastech Litovelska a Uničovska i krajskému krizovému řízení poslal nealkoholické pivo cílené jako poděkování a podpora pro policisty, zdravotníky, vojáky, hasiče i různé dobrovolníky, kteří jsou nyní zapojeni do mimořádných opatření. Hanušovický pivovar pak potěšil nealkem místní hasiče.

Dodávky roušek zajišťují dobrovolníci či divadla

Na Jesenicku se pro změnu rozjela iniciativa nazvaná Jesenické roušky. Přišel s ní na začátku koronavirové krize v České republice Jan Mrosek.

„Roušky tady šije řada lidí a nejenom pro sebe. Napadlo mě, že bych je mohl propojit na Facebooku, aby se roušky dostávaly na místa, kde jsou potřeba nejvíc,“ objasnil.

Ode dneška spouští iniciativa Jesenické roušky jakýsi malý sklad na tamní radnici.

„Smyslem je vyrobené roušky soustředit na jednom místě a pak dál distribuovat podle potřeby třeba hasičům, městské policii, zkrátka podle potřeby,“ podotýká Mrosek.

Roušky šijí také divadelníci, například Moravské divadlo Olomouc nebo šumperské.

„Denně ušijeme v našich dílnách dvě stě až dvě stě padesát roušek. Dodáváme je zdravotníkům, dopravnímu podniku, teď připravujeme roušky pro uzavřené oblasti Litovelska a Uničovska,“ popisuje ředitel olomouckého divadla David Gerneš.

„My dodáváme ušité roušky především na radnici, odkud pak jdou podle potřeby dál na záchranku, hasičům, pro městskou policii i pro seniory,“ dodal šéf šumperského divadla Matěj Kašík.

Do pomoci například seniorům se zapojila charita i studenti

Roušky vznikají rovněž v obecně prospěšné společnosti Pontis věnující se především seniorům a handicapovaným lidem.

„Začali jsme s šitím pro naše zaměstnance, protože práci se seniory nejde zastavit. Další roušky byly pro naše klienty, pak pro bezdomovce, kteří také využívají některé naše služby. Teď chceme nabídku ještě rozšířit. Budeme roušky nabízet v době mezi sedmou a devátou hodinou před obchody seniorům, kteří si přicházejí nakupovat,“ řekl šéf Pontisu Miroslav Adámek.

Pontisu zase pomáhá významná šumperská firma Dormer Pramet. „Poskytují nám chlazenou stravu. Je to velká pomoc, za kterou moc děkujeme,“ vyzvedl Adámek. Pontis také oceňuje šumperské studenty středních škol, kteří se nabídli a pomáhají při práci o seniory v takzvané odlehčovací službě.

Velká řada měst a obcí v regionu nakupuje nebo zprostředkovává nákup seniorům, kteří nemají blízké. Pomoc vedle samospráv poskytují spolky a podniky sociálních služeb nebo pobočky charity. Senioři tak mohou potraviny či drogistické zboží dostat až do domu.

I tohle je pozitivní zpráva o stavu české společnosti v době nouze.

Lidé v karanténě na Litovelsku děkují každý večer zdravotníkům potleskem

22. března 2020

,