Jednou ze tří staveb nominovaných na prestižní Českou cenu za architekturu z...

Jednou ze tří staveb nominovaných na prestižní Českou cenu za architekturu z Olomouckého kraje je kaple svatého Vendelína postavená nedaleko Oseku nad Bečvou. | foto: Filip Šlapal

Kaple i centra pro sport či práci. Tři stavby mají šanci na prestižní cenu

  • 0
Jedinečná kaple u Oseku nad Bečvou, hi-tech sportovněmedicínské centrum Fakulty tělesné kultury (FTK) v Olomouci či moderní zázemí pro nezávislé profesionály vsazené do historických olomouckých hradeb. To jsou unikátní stavby z Olomouckého kraje, které mají letos šanci získat prestižní Českou cenu za architekturu.

Do soutěže, kterou pořádá Česká komora architektů (ČKA) a mezinárodní porota odborníků vybírá z celkem 33 nominovaných děl, bylo na začátku letošního ročníku přihlášeno celkem 145 budov.

Šlo jak o velké komplexy staveb, tak i drobné práce. Podmínkou bylo, že musí stát v České republice a musely vzniknout v posledních pěti letech. Všechny tři stavby, které reprezentují Olomoucký kraj, jsou z loňska.

Nejdrobnější z nich je rodinná kaple svatého Vendelína od brněnského architekta Petra Pelčáka. Moderní svatostánek s bílou fasádou stojí na Přerovsku v podhůří Oderských vrchů v třešňové aleji nedaleko Oseku nad Bečvou. Majitel ji postavil svépomocí na polnostech v historickém vlastnictví sedláckého rodu šikanovaného za zločinného komunistického režimu.

„Kaple je věnována památce stavebníkova dědečka,“ popisují organizátoři soutěže na svém webu.

Dominantním prvkem svatostánku je velké kruhové okno zvané roseta zasazené do východní stěny. Vyplňují jej čiré a modré skleněné „kameny“.

„Jde přitom o odpad ze sklářských pánví, skláři ho nazývají harklos. Vzniká při tavení skla,“ vysvětluje mluvčí ČKA Tereza Zemanová.

Vítěze vyberou renomovaní architekti z Evropy či Izraele

Region v soutěži zastupuje i olomoucký kampus FTK, v jehož čtyřech vzájemně propojených budovách sídlí Aplikační centrum Baluo a Centrum kinantropologického výzkumu. Plán sportovně medicínského komplexu vznikl v olomouckém Atelieru-r pod vedením architekta Miroslava Pospíšila.

Nominované stavby z kraje

„Jednotlivé budovy tvoří čtyři jednoduché kvádry, jež se navzájem liší využitím a hmotami. Z venkovní strany je odlišnost zdůrazněná i materiálem použitým na opláštění,“ přibližuje Zemanová.

„Fasádu testovací haly tvoří pohledový beton s lezeckými chyty, testovací bazén je opláštěný dřevěnými lamelami, hmota kinantropologického centra je obložená keramickými pásky a spojovací koridor sevřený mezi ostatními objekty uzavírají zejména prosklené fasády. Kvádry tedy vytváří snadno čitelnou kompozici,“ dodává.

Trojici staveb doplňuje coworkingové centrum Vault 42, jež sídlí v centru Olomouce v klasicistní budově někdejších vojenských pekáren u historických hradeb. Jeho vlastníci uvnitř profesionálům na volné noze pronajímají kanceláře či zasedací místnosti. Autory tohoto pracovního zázemí jsou architekti Pavel Nalezen a Radek Vaňáč z pražského Studia Raketoplán.

Zda některá z nominovaných staveb z Olomouckého kraje v soutěži uspěla, bude jasné 19. listopadu. Držitele hlavní ceny určí sedmičlenná mezinárodní porota.

„Předsedá jí německý architekt Roger Riewe. Spolu s ním díla v letošním ročníku hodnotí rakouský architekt Carlo Baumschlager, architekt Zsolt Gunther, který patří mezi nejvýznamnější maďarské architekty, slovenská architektka Andrea Klimko, polský architekt Robert Konieczny, zástupkyně nejen krajinářské architektury Yael Moria Klain z Izraele a Ivan Reimann, architekt českého původu působící v Německu,“ shrnula Zemanová.