Ze skladů míří do domovů seniorů první testy, celkem jich budou dva miliony

  • 6
Obří distribuce celkem dvou milionů testů na koronavirus začala odpoledne na řadě míst Česka, mimo jiné i v Olomouckém kraji. Ze skladů včetně toho olomouckého jsou rozváženy do sociálních zařízení, především domovů pro seniory, kvůli minulý týden nařízenému povinnému testování.

„Od rána probíhalo zavážení našich skladů po celé republice, objemově jde o zhruba dvě stovky palet. Během odpoledne a podvečera pak byly zahájeny rozvozy do prvních zařízení, kterých je celkem zhruba tisíc,“ nastínil Martin Nesrsta, mediální zástupce společnosti Avenier, která má distribuci testů na starosti.

„Do plánování, expedování a dopravy je dohromady zapojeno zhruba šest desítek lidí, podle smlouvy máme mít hotovo za pět dní, tedy v pátek,“ dodal.

Na testy v zařízeních netrpělivě čekají. Nařízení o plošném testování platí od středy, půjde asi o 80 až 100 tisíc klientů a zhruba stejné množství personálu.

Testovat je mají zdravotníci zaměstnaní v těchto zařízeních nebo jejich nasmlouvaní praktičtí lékaři, někde ale upozorňují na to, že personálu nebude dostatek i kvůli jeho nákaze. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky je nákaza ve více než dvou stovkách takových zařízeních.

Použity budou antigenní testy, které jsou méně spolehlivé než laboratorní testy PCR, poskytují ale rychlejší výsledek.

,