Víceúčelové obrněné vozidlo Iveco 4x4 se zbraňovou stanicí Protektor, které...

Víceúčelové obrněné vozidlo Iveco 4x4 se zbraňovou stanicí Protektor, které využívá česká armáda v zahraničních operacích a pro terénní prostředí především v Afghánistánu. | foto: www.acr.army.cz

Na Olomoucku havaroval lehký armádní obrněný vůz, zranili se dva vojáci

  • 24
K nehodě lehkého vojenského obrněného vozu Iveco vyjížděli ve středu odpoledne záchranáři, hasiči a policisté na Olomoucku. Dva vojáci ze čtyřčlenné osádky skončili v nemocnici.

Armádní vůz havaroval krátce po třinácté hodině na silnici mezi obcemi Tršice a Doloplazy.

„Podle prvotních informací vyjelo z prozatím přesně nezjištěných příčin mimo silnici do příkopu. Při nehodě byli zraněni dva lidé, kteří skončili v péči zdravotnické záchranné služby. Její okolnosti a příčiny vyšetřují policisté,“ uvedla olomoucká policejní mluvčí Irena Urbánková.

Na místě byl kvůli nehodě částečně omezen provoz, nicméně auta mohla projíždět kyvadlově.

Podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové patřil vůz 72. mechanizovanému praporu z Přáslavic a jeli v něm čtyři vojáci.

„Dva byli po nehodě s lehkými zraněními přepraveni do nemocnice na pozorování a následně propuštěni, zbylí měli jen oděrky, nicméně i tak je prohlédl lékař. Havarovaný vůz byl převezen zpět do areálu posádky v Přáslavicích,“ shrnula Dvořáková.

Obrněný vůz Iveco 4x4

Havarovaným vozem bylo víceúčelové obrněné vozidlo Iveco 4x4 nasazované se zbraňovou stanicí Protektor, které je určeno pro využití v zahraničních operacích a pro terénní prostředí především v Afghánistánu.

Vojáci ho podle informací na webu české armády využívají pro plnění přepravních, hlídkových a doprovodných úkolů, v boji může být použito proti pěchotě nebo lehce obrněným cílům, mimo jiné i díky schopnosti vysoce přesné střelby.

Na Olomoucku nejde letos o první mimořádnou událost, ve které figurovala armádní technika, v polovině června musel ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá nuceně přistát bojový vrtulník Mi-24 s pěti vojáky na palubě.

Situace se obešla bez zraněných, kvůli vyšetřování nicméně tento typ vrtulníků nesměl dva dny létat, dokud nebyla vyloučena závada, která by se mohla objevit i na ostatních strojích.