Na D35 začal kvůli závadě na ventilu unikat z cisterny převážený dehet, který...

Na D35 začal kvůli závadě na ventilu unikat z cisterny převážený dehet, který znečistil několik kilometru dálnice. | foto: HZS Olomouckého kraje

Z cisterny na D35 vytékal za jízdy dehet, znečistil pět kilometrů dálnice

  • 4
K úniku dehtu museli v noci na pondělí vyjíždět hasiči na Olomoucku na dálnici D35. Látka začala z cisterny vytékat kvůli vadnému ventilu a než si toho řidič všiml, ujel několik kilometrů.

Profesionální hasiči z olomoucké stanice byli na dálnici D35 vysláni krátce po druhé ráno.

„Po příjezdu zjistili, že z cisterny povoleným ventilem na silnici a mimo ni vytéká tekutý dehet o teplotě zhruba 250 stupňů. Ventil se následně pokusili uzavřít, což se jim podařilo a zabránili tak ještě většímu úniku,“ nastínila mluvčí krajského hasičského sboru Vladimíra Hacsiková.

„I tak ale podle odhadu řidiče vyteklo zhruba pět tun látky. Vykapávat začala u kruhového objezdu u Globusu na okraji Olomouce a než si toho řidič všiml a zastavil, znečistila přibližně pět kilometrů dálnice,“ dodala.

Hasiči nakonec rozhodli, že je potřeba nechat dehet zatvrdnout, než bude možné ho začít ze silnice odstraňovat. Před pátou ráno proto zásah prozatím ukončili a vrátili se na základnu.

„Na začátku zasaženého úseku šlo jen o menší jednotlivé skvrny, kterých postupně přibývalo a zvětšovaly se. Na místě, kde řidič zastavil, se pak vytvořil souvislý nános na silnici i vedle ní, takže možná bude nutné i dodatečné odbagrování zeminy,“ popsala Hacsiková.

Dálnice musela být kvůli události dočasně uzavřena. „Doprava byla ve směru od Olomouce na Mohelnici odkláněna od exitu na 261. kilometru u Křelova na souběžně vedoucí silnici II/635. Patnáct minut před sedmou ráno byl provoz obnoven v obou pruzích se sníženou rychlostí na 80 kilometrů v hodině,“ shrnul policejní mluvčí Libor Hejtman.

Dechová zkoušky u řidiče cisterny podle něj vyloučila jízdu pod vlivem alkoholu, jako příčina celé události je podle předběžných výsledků vyšetřování stanovena technická závada na ventilu.