Třetí velbloudě za půl roku. V olomoucké zoo už porodila i třetí samice

  • 1
Další malý velbloud přibyl v uplynulých dnech v olomoucké zoologické zahradě na Svatém Kopečku. Samec z tamního stáda se tak může pyšnit tím, že díky němu zde během necelého půl roku přivedly na svět mláďata všechny tři samice.

Pro olomouckou zoo se ukazuje být akvizice samce Lorenza z ostravské zahrady skvělým krokem. Nejprve se zde v listopadu narodil sameček Elliot, poté v únoru samička Malori a nyní na začátku března nejnovější přírůstek, který dostal jméno Lotrando.

„Jeho porodní váha činila 38 kilogramů a samice Tereza byla od prvního dne velmi hodnou matkou, o své mládě se dobře starala. I přesto, že je prvorodička, nás s ní pojí ukázková spolupráce, což není vždy pravidlem,“ nastínila zooložka Libuše Veselá.

„S informováním o narození jsme vyčkávali, jelikož první dny velbloudího mláděte mohly provázet komplikace natolik velké, že nešlo s jistotou říci, že se bude jednat o šťastný příběh. Věříme ale, že nyní už se píše. Mládě si užívá probouzející se přírody a my ho v těchto dnech již můžeme poprvé pozorovat při venkovním dovádění ,“ dodala.

Velbloudi dvouhrbí patří mezi kriticky ohrožené druhy, přestože jich na světě žije zhruba jeden a půl milionu. Naprostá většina je totiž domestikovaná, ve volné přírodě zůstává v rodné oblasti pouště Gobi a severozápadní Číny jen necelých tisíc jedinců.

Velbloudi jsou velmi přizpůsobiví, srst je dokáže chránit před mrazy až minus 40 stupňů, díky upravenému metabolismu také vydrží bez vody více než dva týdny. Jakmile pak dorazí do oázy, mohou během patnácti minut vypít i 150 litrů vody. Mají rovněž dobře vyvinutý čich a dokážou ucítit vodu na vzdálenost až 17 kilometrů.