VIDEO: Olomoucká zoo má další mládě mravenečníka, jako jediná v zemi

  • 1
Jediné zoo v celém bývalém Československu se v současnosti daří množit mravenečníky čtyřprsté. Řeč je o zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Prozatím poslední mládě tu přišlo na svět vloni tři dny před Štědrým dnem. Nyní ho ošetřovatelé představili světu při vážení.

Prozatím poslední mládě mravenečníka čtyřprstého se na Svatém Kopečku narodilo v pátek 21. prosince 2018. Tehdy vážilo 481 gramů, nyní už se dostalo na váhu 880 gramů.

Otcem tohoto mláděte je samec Chaco, jenž pochází z volné přírody, konkrétně z jihoamerického pralesa v Paraguayi. Matkou je pak samice Tara, jež se sama narodila v olomoucké zoo.

Malý mravenečník

Ta je přitom v současnosti jediná na území bývalého Československa, kde se daří mravenečníky čtyřprsté dlouhé roky úspěšně množit. Nyní vážené mládě je tak už jedenácté, které tu přišlo na svět.

V tuto chvíli jsou v zoo k vidění hned tři malí mravenečníci.

„V tomto roce jsme jedinou institucí, která od dvou samic odchovává během jednoho roku tři mláďata,“ zdůrazňuje tisková mluvčí olomoucké zahrady Iveta Gronská.

Úplně první mládě přišlo na svět až po třech letech chovu

S chovem mravenečníků olomoucká zoo začala již v roce 2003, první mládě však přišlo na svět až po třech letech. Jeho rodiče byli tehdy jediný pár mravenečníků ve všech českých a slovenských zahradách.

Původně ale mravenečník čtyřprstý pochází z pralesů Jižní Ameriky. Dokáže velmi dobře šplhat po stromech, má dlouhé drápy, které mu ve větvích slouží jako háky. Těmi se ohání i při sebeobraně, kdy se umí postavit na zadní. V tlapách má velkou sílu, roztrhne i kus dřeva.