Olomoucká zoologická zahrada ukázala nové fotografie nyní několikatýdenního mláděte lva berberského, které se zde narodilo v polovině května. | foto: Zoo Olomouc

Vypiplané lvíče zvládlo první veterinární prohlídku, daří se mu dobře

  • 0
Už brzy by si návštěvníci olomoucké zoologické zahrady na Svatém Kopečku mohli prohlédnout mládě lva berberského, které za dramatických okolností přišlo na svět minulý měsíc. Jeho sourozenci se totiž narodili mrtví.

Ani u jediného přeživšího lvíčete nebylo hned jasné, zda bude žít, vše se ale zatím ubírá správným směrem.

„Mláděti se daří dobře, v kotci je s oběma rodiči. Ošetřovatelé zatím do dění nijak nezasahují, proběhla pouze první zběžná veterinární kontrola, protože matka s otcem už občas odejdou z ubikace do venkovního výběhu. Momentálně řešíme, jak návštěvníkům umožnit pohled do jejich stále zakryté ubikace,“ uvedla mluvčí zoologické zahrady Karla Břečková.

V pátek 11. května se v olomoucké zoo narodila hned tři lvíčata, porod ale přežilo jen jedno. Zoo pro něj chtěla udělat maximum, stěžejní bylo, aby matka s mládětem měli klid. Na několik dní tak byl dokonce uzavřený celý pavilon šelem.

Olomoucká zahrada je v odchovu lvů berberských mimořádně úspěšná. Pokud lvíče přežije, bude od roku 1995 už jubilejním dvacátým mládětem těchto v přírodě vyhubených zvířat.

Naposledy zoo slavila dva přírůstky před pěti lety. Bratři Terry a Basty na jaře 2015 putovali do liberecké zoo, druhý jmenovaný loni zamířil do francouzské Zoo du Bois d ́Atilly.

,