VIDEO: Vypiplané lvíče poznává svět a už jej uvidí i návštěvníci zoo

  • 0
Po více než dvou napínavých měsících mohou návštěvníci olomoucké zoologické zahrady na Svatém Kopečku spatřit mládě vzácného lva berberského. Na svět přišlo za dramatických okolností v květnu, jeho sourozenci se totiž narodili mrtví.

Tři mláďata v přírodě již vyhubených lvů berberských se narodila 11. května.  Porod ale přežilo jen jediné. Mládě i jeho matka potřebovaly v následujících dnech především klid, zoologická zahrada kvůli tomu na několik dní uzavřela celý pavilon šelem. Poté vnitřní výběh šelem chránila zábrana. Ta už je nyní pryč. 

„Posílám dobrou zprávu, bariéra byla odstraněna. Lví rodinka je k vidění ve vnitřní ubikaci v pavilonu šelem, kde tráví velkou část dne. Omezení zůstalo pouze v podobě ohrádky, která pomáhá zachovat odstup od skla a my prosíme o dodržování této distanční zóny,“ vzkázala mluvčí svatokopecké zoo Karla Břečková.

Ošetřovatelé už také znají pohlaví mláděte, je to samec. Většinu času tráví s rodiči ve vnitřním výběhu, právě tehdy ho mohou návštěvníci zahrady zahlédnout.

Když pak dospělí lvi odejdou do venkovního výběhu, jejich vypiplaný potomek se ukryje v zadní části ubikace. „Tady se cítí bezpečně,“ vysvětluje mluvčí.

Malého lva ještě stále krmí matka mateřským mlékem. Mládě tak již váží zhruba deset kilogramů. „Je už silné, prolézá všude kolem, poznává svět,“ dodává Břečková.

Olomoucká zahrada je v odchovu lvů berberských mimořádně úspěšná. Toto lvíče je od roku 1995 už jubilejním dvacátým mládětem těchto šelem, jež přišlo na svět na Svatém Kopečku.

Naposledy zdejší zoo slavila dva přírůstky před pěti lety. Bratři Terry a Basty pak na jaře 2015 putovali do liberecké zoo, druhý jmenovaný loni zamířil do francouzské Zoo du Bois d ́Atilly.