Jiří Uhlíř, od června 2012 ředitel olomouckého Výstaviště Flora

Jiří Uhlíř, od června 2012 ředitel olomouckého Výstaviště Flora | foto: Výstaviště Flora Olomouc

Olomouc odvolala ředitele výstaviště, viní jej ze špatného řízení

  • 2
Vedení olomoucké radnice odvolalo z postu ředitele Výstaviště Flora Olomouc Jiřího Uhlíře. Důvodem je podle něj způsob, jak tuto významnou městskou společnost řídil. Nového ředitele chce představenstvo najít do února, Uhlíř už dal ale najevo, že skončí sám a dřív.

„Důvodem k tomuto kroku jsou podle informací z dozorčí rady i představenstva rozdílné představy o řízení této významné společnosti. Dozorčí rada dlouhodobě poukazovala na nedobrou personální situaci spojenou s odchody klíčových pracovníků i na přetrvávající problémy v organizaci práce a komunikaci uvnitř společnosti, která spravuje jedno z nejcennějších kulturních dědictví Olomouce, městské parky,“ uvedl mluvčí magistrátu Michal Folta.

Představenstvo proto podle něj na svém posledním zasedání vyšlo vstříc opakovanému návrhu dozorčí rady a na post ředitele vypíše nové výběrové řízení.

„Jeho cílem je najít nového ředitele do 1. února 2019. K témuž datu rozhodlo představenstvo o odvolání nynějšího ředitele. Podstatné je nyní najít řešení, které bude jak pro olomoucké parky, tak i pro tradiční věhlasnou značku olomouckého výstavnictví krokem dopředu,“ shrnul Folta.

Uhlíř způsob svého odvolání kritizoval. „Představenstvo má právo přijmout usnesení o odvolání ředitele. Má však také odpovědnost za přijatá usnesení. Proto považuji usnesení o odvolání ředitele s devítiměsíční účinností za manažersky nestandardní postup představenstva, neochotu nést tíhu odpovědnosti a předvolební populismus části členů představenstva,“ uvedl.

„Zatím jsem písemné usnesení představenstva, které o odvolání rozhodlo poměrem hlasů čtyři ku třem, neobdržel. Současný stav mi není lhostejný, bral jsem funkci za poslání. Proto jsem ochoten vyjednávat. Pokud to nenastane, jsem rozhodnut svoji funkci složit ještě k dřívějšímu možnému termínu, který nepoškodí společnost,“ dodal v prohlášení, které médiím zaslal ve čtvrtek.

Uhlíř: Nelze dále přihlížet populismu a osobním zájmům

Období ve funkci hodnotí Uhlíř jako úspěšné, výstaviště podle něj mimo jiné zdvojnásobilo své výnosy a v letošním roce hospodaří se ziskem. Navíc také pořádá více akcí, zrekonstruovalo pavilon A a zázemí, obnovilo Rudolfovu alej nebo zapracovalo na první etapě rozária či obnově historické oranžerie.

„Společnost má jasnou koncepci a cíl – rehabilitovat výstavnictví v Olomouci. To se však neshoduje a nepotkává s faktickými kroky vedení představenstva. Nelze dále přihlížet populismu, osobním zájmům a tendenčním tlakům vedení představenstva,“ doplnil odvolaný ředitel.

Historie výstaviště sahá do roku 1832, kdy se o tehdy založené parky přestala starat rakouská armáda a správa parků přešla pod město Olomouc. Pod názvem Stadtpark vznikl první útvar, který přes různé reformy a transformace pečuje o městské parky dodnes.

Samotné výstaviště má původ v roce 1966, kdy vznikla rozpočtová organizace Olomoucké výstavní sady. Společnost Výstaviště Flora Olomouc pak v roce 2000 založila radnice, která zde vlastní sto procent. Výstaviště pořádá každoročně několik velkých výstavnických akcí a veletrhů. Nejznámější je mezinárodní veletrh květin Flora.

,