Vrchní soud v Olomouci projednal případ přepadení tenistky Petru Kvitovou v...

Vrchní soud v Olomouci projednal případ přepadení tenistky Petru Kvitovou v jejím bytě, proti rozsudku prvoinstančního soudu se k němu odvolal státní zástupce i odsouzený Radim Žondra, který tvrdí, že je nevinný. (8. 1. 2020) | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Soud zpřísnil trest za přepadení Kvitové na 11 let, byla to loupež

  • 150
O tři roky delší dobu má ve vězení strávit Radim Žondra, který před třemi lety přepadl tenistku Petru Kvitovou v jejím bytě. Vrchní soud, k němuž se státní zástupce i odsouzený odvolali proti osmiletému trestu vynesenému Krajským soudem v Brně, případ překvalifikoval na závažnější trestný čin.

Žondra byl původně obžalován z vydírání, brněnský soud ale případ překvalifikoval na ublížení na zdraví, za které loni v březnu uložil osmiletý trest. Vrchní soud nyní vše posoudil jinak a Žondru odsoudil za loupež a porušování domovní svobody na 11 let.

„Není pochyb o tom, že se činu dopustil. Usvědčuje ho výpověď Petry Kvitové, provedená rekognice a pachové stopy,“ uvedl předseda senátu Vladimír Rutar. Žondra, který dění u soudu mlčky sledoval, si má trest odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou, tedy s nejpřísnějším režimem.

Dvojnásobná wimbledonská šampionka se stala obětí přepadení 20. prosince 2016 kolem půl deváté ráno. Recidivista Žondra se podle obžaloby dostal do bytu, který sportovkyně nyní prodává, pod záminkou, že jde udělat revizi kotle.

Uvnitř se strhla se potyčka, při níž útočník držel tenistce nůž u krku. Když se bránila a chytla čepel nože do levé ruky, ve které na kurtu drží raketu, utrpěla hluboké řezné rány.

„Chtěl, ať zapnu teplou vodu, a v tu chvíli jsem měla nůž na krku. Popadla jsem ho a chytila ho oběma ruka, levou rukou jsem objala i čepel. Vyhákla jsem se, upadla a všude byla krev. Mobil jsem měla na koberci a snažila jsem se ho nahmatat, on se ho snažil oddálit,“ popsala Kvitová průběh napadení soudu loni v únoru.

Následně se musela podrobit náročné čtyřhodinové operaci, na kurty se vrátila po pěti měsících.

Žondra dál vinu odmítá, tenistka se podle něj zranila sama

Žondra po celou dobu tvrdí, že je nevinný. „Slečně Kvitové bych vzkázal, že zničila můj život, i když ví, že jsem jí nic neudělal. Nechápu, jak tomuto může přihlížet. Budu se bránit, protože jsem nevinný,“ napsal v dopise z vězení, který nedávno poslal redakci MF DNES.

Muž odsouzený už dříve například za tip lupičům, kteří na jeho základě brutálně přepadli advokáta v Lysicích na Blanensku, argumentuje tím, že v době přepadení byl na stavbě v Napajedlech, na což má podle svých slov svědky. Zpochybnil také rekognici, pachové stopy a prohlásil, že je připravený na výslech na detektoru lži.

Také vrchní soud ale jeho obhajobu odmítl. „Do diáře si účast na stavbě zaznamenával, ale záznamy končí 7. prosince. V den přepadení měl také od 7:24 do 10:43 vypnutý telefon. Přítomnost na stavbě není zdokumentována žádnými doklady, a ve výpovědích svědků, kteří ji měli potvrdit, se vyskytují nesrovnalosti,“ shrnul předseda senátu Rutar.

„Alibi, že byl na stavbě, navíc použil už v minulosti,“ doplnil soudce. Motivem činu byly podle něj Žondrovy dluhy v řádu statisíců korun. Tenistce neplánoval ublížit a výsledkem přepadení byl sám zaskočen, proto se také spokojil s deseti tisíci korunami, s nimiž z místa uprchl.

Žondra u vrchního soudu také tvrdil, že se „z kruhů okolo vyšetřování“ dozvěděl, že si tenistka zranění omylem způsobila sama.

„Z důvodů odpovědnosti, kterou má, si kolektiv okolo ní vymyslel příběh, ve kterém se podařilo odsoudit nevinného člověka. Po bytě ušla kolem dvaceti metrů a nikde nebyly krevní stopy. Akorát v koupelně byla jedna kapka a na chodbě bylo asi padesát kapek,“ řekl.

Zmocněnec Kvitové Lukáš Trojan to označil za absurdní. „Znalci tuto možnost vyloučili, mechanismem zranění a krevními stopami se přitom detailně zabývali,“ reagoval.

Kvitová má trvalé následky, přesto nebude žádat odškodné

Žondra bude muset zaplatit zdravotní pojišťovně 33 tisíc korun, hrozící mnohem vyšší náhradu škody za újmu způsobenou české sportovní hvězdě ale nakonec platit nemusí, neboť se Kvitová nároku vzdala.

Její mluvčí Karel Tejkal uvedl, že tenistka, která se nyní v Austrálii připravuje na nadcházející grandslamový turnaj, průběh procesu sledovala a rozsudek přivítala.

„Chtěla, aby byl pachatel, který ji způsobil těžké zranění, dopaden a spravedlivě potrestán. Nešlo o to, jestli jí bude nahrazena nějaká částka,“ řekl Tejkal.

Tenistka má podle něj doživotní následky. „Ruka už nikdy nebude v takovém stavu, v jakém byla, než ji pachatel pořezal. Bude do konce života limitována. Pro člověka, který si živí sportem a tu ruku používá, je to velmi vážný následek,“ shrnul.

,