Ze znásilnění a vraždy ženy je obviněn muž, který surově znásilnil už kdysi

  • 65
Muž obviněný z dubnové vraždy cyklistky na okraji Olomouce, kterému předcházelo znásilnění oběti, před čtrnácti lety brutálně napadl a znásilnil jinou mladou ženu. Ta jeho běsnění přežila a útočník tehdy dostal deset let. Už tenkrát byl souzen jako recidivista. Předtím totiž pykal za těžké ublížení na zdraví.

Ty dva případy od sebe dělí téměř přesně čtrnáct let a místa činu jen něco přes kilometr vzdušnou čarou. A oba spojuje jméno muže, který byl za první zločin odsouzen a za druhý sedí jako obviněný ve vazbě.

15. května roku 2006 zaútočil tehdy třiatřicetiletý muž u mostku v olomoucké Bystrovanské ulici na mladou ženu.

„Napadl poškozenou zezadu a uhodil ji kovovou tyčí,“ popsala o několik měsíců později soudkyně Hana Machalová, když brutálního útočníka poslala za znásilnění na deset let do vězení.

Napůl omráčenou ženu tehdy muž odvlekl podle spisu do nedalekého lesíka, kde ji znásilnil. Vyhrožoval, že pokud se bude bránit, zlomí jí vaz. Napadená nakonec surový útok přežila, měl však poraněnou hlavu, pohmožděnou páteř a v neposlední řadě utrpěla silný psychický otřes.

Opakované tresty za závažné zločiny

Násilníka po pár dnech dopadli detektivové a přestože zapíral, u soudu ho usvědčila analýza DNA. Dostal deset let, což byl trest nad horní hranicí běžné sazby. Už tehdy byl totiž souzen jako zvlášť nebezpečný recidivista, protože teprve o tři čtvrtě roku dříve vyšel z vězení, kam ho soud poslal na osm let za těžké ublížení na zdraví.

Právě tehdejší pachatel je teď podle informací MF DNES obviněn z dubnové brutální vraždy cyklistky v olomoucké okrajové části Chválkovice. Policie konkrétní zločiny z minulosti nyní obviněného muže neupřesnila, nicméně potvrdila, že mezi nimi byl právě i velmi závažný případ znásilnění.

„Sedmačtyřicetiletý muž obviněný v dubnu pro zvlášť závažný zločin vraždy jednapadesátileté ženy v Olomouci – Chválkovice byl v minulosti několikrát odsouzen pro násilnou i majetkovou trestnou činnost a z posledního výkonu trestu se naposledy vrátil v lednu 2020. Mimo jiné byl odsouzen i pro zvlášť závažný zločin znásilnění,“ uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman.

Jelikož byl muž odsouzen k deseti rokům již před čtrnáct lety, je pravděpodobné, že si nakonec odpykával souhrnný trest za více trestných činů, ovšem policie bližší okolnosti neupřesnila.

Útočník srazil cyklistku autem a odvlekl

Podle dosavadní závěrů vyšetřování útočník 15. dubna kolem čtvrté hodiny odpoledne na polní cestě mezi olomouckou městskou částí Chválkovice a nedalekou obcí Bystrovany srazil jednapadesátiletou cyklistku autem. Pak ji naložil a odvezl do nedalekého lesíka, jen pár desítek metrů od nejbližší zástavby. Tam ji znásilnil a následně ubil zbraněmi, které si s sebou přivezl.

Vše přitom nasvědčuje tomu, že od počátku měl v úmyslu vraždit. „Veškeré indicie ukazují, že zadržený jel vykonat tento trestný čin a bylo jedno, koho si najde,“ řekl již po zatčení podezřelého náměstek ředitele pro kriminální policii a vyšetřování z krajského ředitelství policie Radovan Vojta.

Oběť, která se vracela z práce do Bystrovan, kde bydlela s přítelem, si vybral zcela náhodně. Zmizení ženy oznámil policii právě její partner. Jeden z příbuzných, kteří se ji vydali hledat, pak našel na polní cestě její poškozený bicykl.

Při následném prohledávání okolí objevili policisté několik stovek metrů odtud tělo zavražděné. Později také našli také jednu ze smrtících zbraní. Indicie detektivy brzy přivedly na stopu sedmačtyřicetiletého recidivisty.

Muž původem z Olomouce teprve v lednu opustil vězení a od té doby se ve městě pohyboval jako bezdomovec. Zásahová jednotka ho zadržela ve Chválkovicích poté, co si byl v místním obchodě nakoupit. Nedaleko také zajistila jeho bílou felicii.

Nyní je ve vazbě a za vraždu provedenou zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem mu hrozí až doživotní trest.

„Obviněný s policií spolupracuje. Nyní probíhají výslechy svědků, zpracovává se několik znaleckých expertíz a vyhodnocuje se zajištěný důkazní materiál. Vyšetřování potrvá několik měsíců,“ doplnil policejní mluvčí Hejtman.

18. dubna 2020

,