Zdravotníci ze 153. ženijního praporu Olomouci pomáhají testovat v nemocnici v...

Zdravotníci ze 153. ženijního praporu Olomouci pomáhají testovat v nemocnici v Šumperku. | foto: Armáda ČR

Olomoučtí ženisté otestují denně 140 lidí, pomáhají také v Praze

  • 4
Vojáci a zdravotníci ze 153. ženijního praporu v Olomouci jsou nasazeni nejen v nemocnicích a domovech pro seniory, ale zapojili se i do testování nemoci covid-19. Naposledy se jejich příslušníci zapojili do práce v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Asi málokterého ženistu z Olomouce ještě před půl rokem napadlo, že bude mít možnost sledovat práci specialistů v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Nyní tam už mohou sami přiložit ruku k dílu.

„Jsme přiděleni na různá místa od Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, ORL, interní kliniku až po centrální operační sály či neurologickou kliniku, kde připravujeme některé stroje potřebné k operacím,“ popsal na Facebooku 153. ženijního praporu Olomouce rotný David Nitra s tím, že zajišťují například dezinfekci, převozy na sál nebo úklid po operacích.

Jiní příslušníci praporu nyní pomáhají testovat všechny věkové skupiny na onemocnění covid-19 v nemocnici v Šumperku.

„Během dne stíháme otestovat přibližně 140 lidí.“ sdělila Vladislava Kreutzová.

Zkraje února skončila jejich výpomoc v nemocnici v Novém Jičíně, předtím jejich kolegové pomáhali v nemocnici ve Šternberku a odběrový tým fungoval ve Vsetíně. 

„Šestice dobrovolníků a jedna dobrovolná dárkyně z velitelské roty zase  podpořili transfúzní stanici ve Fakultní nemocnici v Olomouci, kde darovali krev,“ uvedla mluvčí olomouckých ženistů  Bronislava Smetková.

Vojáci pomáhali i v domově pro seniory

Podle ní se olomoučtí ženisté snaží zdravotnickému personálu pomáhat nejen s péči o pacienty.

„Váží si a obdivují jejich, již několik měsíců nepřetržité, nasazení. Na druhou stranu, jak zdravotníci, tak pacienti kladně ocenili pomoc vojáků,“ uvedla mluvčí.

Olomoucké vojáky zavedla jejich výpomoc také do Ostravy. „Od 21. prosince loňského roku vypomáhali příslušníci jak 153. ženijního praporu z Olomouce, tak ženisté ze 151. ženijního praporu z Bechyně zdravotnímu personálu s péči o nemocné pacienty v Ostravě,“ řekla Smetková.

Na sklonku loňského roku pětice olomouckých ženistů působila v Domově pro seniory ve Vlčici.

„Každý den od brzkých do večerních hodin pomáhali pečovat o seniory. Uklízeli, rozváželi a podávali jim jídlo, pomáhali jim s hygienou a také se s nimi ve volných chvílích bavili,“ připomněla mluvčí.