ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Leila Hamdanovápro iDNES.cz

Policie vyšetřuje korupci a manipulaci se zakázkami v olomouckém muzeu

Zásah přímo v budově olomouckého Vlastivědného muzea a obvinění jednoho člověka. Takový je prozatím výsledek vyšetřování údajných machinací se zakázkami dotovanými z fondů Evropské unie, které vede Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Policisté se v muzeu objevili minulý týden v úterý, podle mluvčího útvaru Jaroslava Ibeheje ve stejný den provedli ještě několik dalších domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor.

„A to ve věci podezření na korupční jednání a manipulaci s veřejnými zakázkami Vlastivědného muzea v Olomouci dotovanými z prostředků Evropské unie. Případ spadá do působnosti Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO),“ uvedl Ibehej.

Policisté zatím obvinili jednoho člověka, kterého stíhají za přijetí úplatků a legalizaci výnosů z trestné činnosti související s veřejnou zakázkou. O koho jde policie neupřesnila, pouze uvedla, že trestní stíhání je vedeno na svobodě.

Konkrétní nebyl ani ředitel muzea Břetislav Holásek. „Policie si odvezla nějaké dokumenty. Nic to neovlivní, protože projekty samozřejmě běží dál,“ sdělil s tím, že víc říkat nemůže.

Potvrdil nicméně, že vyšetřování se týká dvou projektů. Prvním je vybudování přírodovědné expozice a digitalizace a restaurování sbírek, druhým využití nových digitálních technologií v propojení formálního a neformálního vzdělávání.

Zřizovatelem muzea je Olomoucký kraj. „O záležitosti jsme informováni a spolupracujeme s policií. V současné době vyhodnocujeme veškeré poskytnuté informace a budeme zvažovat další kroky,“ uvedla mluvčí hejtmanství Eva Knajblová.

,