Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr ŠtefekCreative Commons

Pantografu se po odjezdu ze stanice otevřely automaticky zavírané dveře

  • 18
Nebezpečnou situaci zažili v pondělí ráno cestující jedoucí pantografem z Olomouce do Přerova. Vlaku se krátce po vyjetí ze stanice otevřely dveře. A to navzdory tomu, že souprava byla vybavena systémem automatického zavírání a zajištění dveří.

Dveře se modernizované verzi pantografu nasazenému na spoj, který má z olomouckého hlavního nádraží pravidelný odjezd v 7:34, otevřely zhruba tři minuty po vyjetí.

„Toho si okamžitě všimla vlakvedoucí a také se strojvedoucímu rozsvítila varovná signalizace, proto okamžitě zastavil. Dveře byly poté uzavřeny a manuálně uzamčeny. Vlak následně pokračoval v jízdě se zhruba čtvrthodinovým zpožděním,“ uvedla mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

„Jde o standardní postup v podobných situacích, které jsou ale velmi ojedinělé. Souprava s napevno uzamčenými dveřmi dokončí naplánované jízdy a ve středu ráno bude následovat prohlídka, při které si technici také stáhnou data, aby zjistili příčinu otevření dveří. Pravděpodobně šlo ale o technickou závadu,“ dodala.

Soud kvůli dítěti vypadlému z vlaku pokračuje v pondělí

Situace, na kterou upozornila televize Nova, se odehrála v době, kdy olomoucký okresní soud projednává kauzu vypadnutí dvouletého dítěte z rychlíku Českých drah špatně zavřenými dveřmi.

Tragédie se stala v červenci 2016 po odjezdu vlaku právě z olomouckého nádraží a na lavici obžalovaných jsou kvůli ní vlakvedoucí a průvodčí vlaku (poslední vývoj u soudu zde).

Podle obžaloby se dostatečně nepřesvědčily o uzavření dveří, kterými na poslední chvíli nastoupil cestující a zřejmě je za sebou špatně zavřel. Kvůli tomu je pak mechanismus zabraňující otevření za jízdy neuzamkl.Když vlak na volné trati zrychlil, nápor vzduchu dveře otevřel ve chvíli, kdy u nich stála dívka, jejíž matka se v ten moment věnovala na blízké toaletě druhé dceři.

Dítě po pádu z vlaku na místě zemřelo. Dopravce se už loni s rodinou mimosoudně vyrovnal a kromě přijetí odpovědnosti za nehodu jí zaplatil odškodné. Obě ženy před soudem při svých výpovědích nepřipustily žádné pochybení. Další jednání je naplánováno na pondělí.

Podle Bezuchové pondělní incident nelze s událostí srovnávat. „V nynějším případě šlo soupravu, jejíž dveře jsou zavírané a blokované automatickým systémem, který ovládá strojvedoucí z kabiny při odjezdu, nejsou zavírány ručně. Navíc systém dvojí kontroly - pracovníka a signalizace, okamžitě problém odhalil a byl řešen,“ shrnula.