VIDEO: Více aut i motorek. Zvětšená olomoucká Veteran Arena znovu otevřela

  • 2
Po několikaměsíční rekonstrukci o víkendu opět otevřela své brány olomoucká Veteran Arena. Využily toho desítky zájemců, kteří si přišli prohlédnout více než stovku historických automobilů a přes osmdesát motocyklů.

„Muzeum jsme prodloužili a zvětšili jsme tak výstavní plochu zhruba o dvanáct set metrů. Přidali jsme také kanceláře a zázemí, vyměnili osvětlení a trochu změnili koncepci expozice. Celková výstavní plocha je nyní kolem tří tisíc metrů čtverečních,“ popsal šéf Veteran Areny Lubomír Pešák.

„Cílem bylo muzeum zmodernizovat na evropské parametry, když k nám jezdí tolik zahraničních návštěvníků,“ dodal.

Ze statistik návštěvnosti vychází, že až čtvrtina všech příchozích je ze zahraničí, velké procento z nich jsou přitom lidé, kteří do Olomouce přijeli právě kvůli muzeu historických automobilů a motorek. Za devět let provozu Veteran Arenu navštívilo průměrně kolem jednadvaceti tisíc lidí ročně.

„V současné době žádné dotace nemáme, provoz zcela financují soukromí sponzoři, kteří také poskytují zdarma exponáty. Ty podléhají přísnému výběru,“ podotkl Pešák.

Mezi exponáty jsou i cenné unikáty či vozy osobností a celebrit

Srdcem sbírky jsou stroje československé výroby, zejména Tatra, Praga, Aero, Škoda, Jawa a Walter. Diváci zde najdou největší sbírku prostějovské značky Wikov a vozů Z ze Zbrojovky Brno.

Mezi největší unikáty patří první československý aerodynamický vůz Wikov 35 Kapka, Praga Grand prvorepublikového velvyslance ve Velké Británii Jana Masaryka či nejluxusnější auto vyrobené Zbrojovkou Brno Z5 Express s karoserií Plachý.

Dalšími jsou pak Tatra 75 Sport s karoserií Bohemia prvorepublikového herce Huga Haase, vodou chlazená sportovní Tatra 17 Sport, Praga Piccolo prvorepublikového herce Františka Fialy coby Ference Futuristy, luxusní limuzína Praga Golden nebo Z4 Kabriolet s karoserií Dostál.

Místo si v Olomouci našly i předválečné a poválečné anglické zakázkové vozy pro gentlemany značek Triumph, MG, Invicta, Jensen, Healey, Aston Martin nebo Alvis.

Na expozice aut navazuje výstava historických motocyklů s ukázkami produkce značek Jawa, Praga, ČZ, Breitfeld & Daněk, Čechie-Böhmerland a Indian. Ze zahraničních motocyklů je zde i čtyřicítka anglických strojů. Kromě toho je k vidění také různá technika související s automobily a unikátní kolekce čtyř stovek historických telefonů.