Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Olomoučtí vědci budou za 175 milionů zkoumat, jaké je to sousedit s Čínou

  • 18
Neobvyklému výzkumu se budou příštích pět let věnovat vědci z filozofické fakulty olomoucké Univerzity Palackého. Jeho cílem je přinést komplexní pohled na Čínu ze strany okolních států a jejich obyvatel, případně některých etnických menšin. Spolupracovat na něm budou s několika prestižními světovými univerzitami.

Na projekt nazvaný Sinofonní příhraničí – interakce na okraji získali vědci grant ve výši 175 milionů korun v rámci evropského operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání. Součástí je mimo jiné například zřízení špičkového výzkumného centra, které bude kromě jazykové a počítačové laboratoře pro zpracování velkých dat zahrnovat i laboratoř materiální kultury.

„Je to obrovský úspěch, jedná se o jeden z nejprestižnějších výzkumných grantů, které lze v českém prostředí získat. Navíc byly ve výzvě Excelentní výzkum podpořeny pouze dva projekty z oblasti humanitních věd,“ uvedla proděkanka pro projektové řízení filozofické fakulty Dana Bilíková.

Vědci se budou například věnovat přímo v sousedních státech Číny a jejím příhraničí sociologickým průzkumům a terénnímu antropologickému výzkumu.

„Zmapujeme kulturní, geografické, politické, sociální a jazykové aspekty, přičemž data se chystáme zpracovávat novými metodami digital humanities (využití výpočetních a digitálních technologií pro humanitní vědy - pozn. red.),“ řekl Ondřej Kučera, hlavní řešitel projektu z katedry asijských studií.

„Půjde například o určování autorství různých literárních památek a jiných textů či analýzu jazykových přejímek nebo nejazykových dat,“ dodal.

Zkušenosti olomouckým vědcům předají kapacity v oboru

Celkem čtyři desítky výzkumníků se pustí do práce od července. Zabývat se budou celkem jedenácti tematickými oblastmi, například Taiwanem, ujgurskou menšinou žijící v severozápadní Číně či Uzbekistánem.

„Taiwan je pro jazykovědce ráj, neboť je pravlastí austronéských jazyků. My se zaměříme zejména na jazyk tamějších médií a jejich dopad na přežití 42 dialektů, které jsou stále používány v 16 domorodých kmenech,“ nastínil František Kratochvíl, který přišel do Olomouce ze singapurské technologické univerzity a vede výzkumnou skupinu zaměřenou na taiwanské jazyky.

Rady a zkušenosti pro výzkum bude vědecký tým získávat i od řady zahraničních odborníků.

„Jde například o Viktora H. Maira z Pensylvánské univerzity, který se podílel i na největším čínsko-anglickém slovníku a zároveň na výzkumu Tocharů v čínské střední Asii. Další experti přijedou i z Austrálie, Bangladéše, Číny, Francie, Kyrgyzstánu, Mexika, Ruska, Taiwanu, Číny, USA, Velké Británie či Uzbekistánu,“ shrnula koordinátorka tréninkového centra Mária Strašáková.

Na projektu spolupracují i věhlasné světové univerzity

Ta se bude zabývat čínsko-vietnamskými vztahy a iniciativou OBOR, která se snaží oživit pozemní Hedvábnou stezku a vytvořit její námořní obdobu.

„Vědce však bude především zajímat, zda OBOR může opravdu rozvíjet oboustranně výhodnou spolupráci Číny a jihovýchodní Asie, nebo jestli se může stát nástrojem Pekingu, pomocí kterého ještě zvětší ekonomickou závislost menších zemí v oblasti,“ dodal Kučera.

Olomoučtí vědci podle něj čerpají i z výborných zahraničních kontaktů a navazují na projekt CHINET, jehož cílem bylo začlenit odborníky z celé České republiky do mezinárodní vědecké sítě v oblasti výzkumu zaměřeného na Čínu.

Mezi strategickými partnery výzkumu je řada zvučných jmen - Univerzita v Cambridge, Univerzita George Washingtona ve Washingtonu, Humboldtova univerzita v Berlíně, antropologické Museum Quai de Branly v Paříži, Ruská akademie věd a dalších šest zahraničních institucí.

Vědci jsou přesvědčeni, že výsledky budou natolik unikátní, že ovlivní náhled na Čínu a přinesou nový úhel pohledu na globální dopady jejího vzestupu.