Profesor chemie Pavel Hobza.

Profesor chemie Pavel Hobza. | foto: Yan Renelt, MAFRA

Olomoucký chemik je v žebříčku ohlasu článků opět mezi světovou elitou

  • 0
Excelentní olomoucký chemik Pavel Hobza dosáhl další významné mety. V takzvaném Hirschově indexu, který vyjadřuje citační ohlas vědeckých článků, se dostal na hodnotu 100. Jde o číslo, jímž se ve vědecké komunitě mohou pochlubit jen ti nejlepší.

„Je to mimořádný úspěch a další doklad toho, že profesor Hobza patří mezi světovou vědeckou extratřídu. H-index 100 potvrzuje, že o jeho práci je mezi odborníky skutečně velký zájem,“ komentovala ocenění mluvčí vědeckých center Univerzity Palackého Martina Šaradínová.

V jednom z nich – v Regionálním centru pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) – jednasedmdesátiletý Hobza působí. Respektovanou oporou je i pro katedru fyzikální chemie na přírodovědecké fakultě a pro Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd.

Dohromady sepsal více než 500 článků, jež mají přes 36 tisíc citací. Hobzovou doménou je především výpočetní a teoretická chemie, v poslední době se věnuje hlavně počítačovým návrhům nových léků. Největší ohlas si mezi kolegy vysloužil objevem nepravé vodíkové vazby.

Dlouhodobě patří k nejcitovanějším vědcům na světě. Je nositelem nejvýznamnějšího českého vědeckého ocenění Česká hlava a jako teprve druhý Čech získal před časem od Světové asociace teoretických a výpočetních chemiků (WATOC) Schrödingerovu medaili.