Unikátní světélkující kovařík sinopyrophorus schimmeli, který byl objeven v...

Unikátní světélkující kovařík sinopyrophorus schimmeli, který byl objeven v subtropických lesích jihozápadní Číny. | foto: Univerzita Palackého

Olomoucký vědec pomáhá čínským entomologům zkoumat světélkující kovaříky

  • 1
Dosud neznámou unikátní vývojovou větev brouků kovaříků schopných vyzařovat světlo se podařilo objevit čínským entomologům v tamním subtropickém lese. Její zkoumání, které může pomoci odhalit více o evoluci bioluminiscence, nese i českou stopu - pomáhá s ním vědec Robin Kundrata.

Čínští odborníci narazili na zcela nový druh brouka z čeledi kovaříkovitých v roce 2017 při expedici do lesů západní části provincie Yunnan a světélkující druh poté dostal latinský název sinopyrophorus schimmeli. Šlo o naprostý unikát, až doposud totiž nebyl v celé Asii znám žádný zástupce kovaříků s touto schopností.

„Z čeledi, která obsahuje přes deset tisíc popsaných druhů z různých oblastí světa, dokáže vyzařovat světlo pouze zhruba 200 druhů patřících do tří podčeledí. Tyto světélkující linie byly ovšem známy pouze z Latinské Ameriky a oceánských ostrovů,“ nastínil Robin Kundrata z olomoucké přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

„Objev bioluminiscenčního kovaříka ze subtropických vždy zelených lesů jihozápadní Číny je tedy něčím naprosto výjimečným,“ dodal Kundrata, který je odborným asistentem na katedře zoologie a v rámci výzkumu spolupracoval mimo jiné s čínskou akademií věd v Kunmingu

Vědci mimo jiné pomocí analýzy DNA zjišťovali příbuzenské vztahy objeveného druhu s ostatními skupinami v rámci čeledi. Kombinace unikátní stavby těla brouka spolu s analýzou šestnácti genů prokázala, že nově popsaný druh patří do dosud neznámého rodu a reprezentuje svou vlastní podčeleď, která dostala jméno sinopyrophorinae.

Nově objevený druh je zajímavý i svým nepárovým orgánem produkujícím světlo. Ten je umístěn pouze na zadečku, což bylo doposud zaznamenáno jen u jednoho oceánského rodu. Ostatní kovaříkovití mívají dva párové orgány pouze na hrudi u krovek nebo v kombinaci s nepárovým orgánem na zadečku.

Unikátní je navíc i vyzařovaná zelená barva. U většiny kovaříků ji totiž mají hrudní orgány, zadečkové světélkují u dosud známých linií žlutě, oranžově či červeně.

„Objev tohoto nového druhu vrhá nové světlo, a to doslova, na geografickou distribuci a evoluci bioluminiscence u kovaříkovitých brouků,“ upozornil Kundrata.