Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Elitní chemik z kauzy upraveného grafu končí v čele prestižního centra vědy

  10:45
Přední český chemik z Univerzity Palackého Radek Zbořil, jehož jméno je v posledních měsících spojováno s kauzou manipulace dat v odborném článku, se vzdá funkce ředitele Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM). Odmítá ale, že by tím reagoval na závěry etické komise, podle které úpravu dat inicioval.

Ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Univerzity Palackého Radek Zbořil. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Rozhodnutí je výsledkem jednání mezi děkanem, rektorem a samotným Zbořilem.

„Organizační změna v managementu RCPTM souvisí s potřebou věnovat maximální úsilí projektům, které centrum získalo, a připravit nové mezinárodní projekty. Proto pověřím svého zástupce Michala Otyepku vedením a budu se naplno věnovat vědecké práci a přípravě velkých grantů,“ tvrdí Zbořil.

Řešení podle něj nijak nesouvisí se závěry etické komise. „Její výsledky jsem opakovaně odmítl a požádal již dříve pana rektora o přezkoumání jejího postupu právním oddělením univerzity. Pokud jde o faktická pochybení komise, budu dále postupovat právní cestou.“

Konstatováním, že Zbořil inicioval manipulaci s daty, uzavřela nedávno etická komise několikaměsíční šetření ve dvanáct let staré kauze. V ní jde o článek, který v roce 2007 otiskl prestižní časopis Journal of the American Chemical Society (JACS) a jehož byl Zbořil spoluautorem.

Součástí textu byl graf, u něhož někdo umazal takzvané „píky“, tedy naměřené odchylky prokazující přítomnost šťavelanu železnatého ve zkoumaném nanomateriálu. Závěry vědců pak byly přesvědčivější.

Kromě Zbořila se podle komise provinil proti etice vědecké práce i hlavní autor článku, fyzik Martin Heřmánek, který o úpravě dat věděl, ale nehlásil ji. Heřmánek svůj díl viny přiznal. Zbořil se se zjištěním komise smířit nehodlá.

Pořádáte hon na čarodějnice, píší vědci na univerzitu

Závěry etické komise zpochybnil i předseda Koordinační odborové rady Univerzity Palackého a politolog Pavel Šaradín, který chce, aby rektor usnesení odmítl.

„Komise nerespektovala důkazy, respektive si je vybírala selektivně. Závěry, k nimž dospěla na základě omezeného počtu většinou subjektivních vyjádření a bez jakýchkoliv dat, považuji za neobjektivní,“ napsal ve svém vyjádření. Zbořil podle Šaradína nedostal ani řádný prostor na obhajobu.

Za olomouckého chemika se postavila řada významných osobností české vědy. Ve svých otevřených dopisech rektorovi píší o šikaně špičkového vědce, či dokonce „honu na čarodějnice“.

Mezi jinými se Zbořila zastali Jiří Čejka a Petr Nachtigall, renomovaní vědci z katedry fyzikální a makromolekulární chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

„Je zcela neobvyklé, nelogické a nedůvěryhodné zabývat se obviněním přicházejícím po dvanácti letech, zejména jedná-li se o neúspěšného studenta (podnět k prošetření dal doktorand, který neobhájil disertační práci – pozn. red.). Nelze vyloučit možnost, že obvinění je nepravdivé, a snaha komise toto vyloučit se jeví jako nepostačující,“ napsal profesor Nachtigall.

Ten se zabývá podobným výzkumem jako Zbořil a i on se podle svých slov „stal obětí křivého nařčení z neetického chování“.

Rektor se s částí závěrů komise ztotožnil, Zbořila si ale dál váží

Zkoumaný článek měl kromě Zbořila a Heřmánka další tři spoluautory, většina z nich přitom před etickou komisí vypovídala proti někdejšímu šéfovi. Zbořilova vyjádření členové komise označili za účelová, v některých bodech dokonce za nepravdu.

„Komise se přiklání k názoru, že profesor Zbořil byl iniciátorem úpravy obrazové přílohy, ale kdo konkrétně s daty manipuloval, se nepodařilo objasnit. Některé indicie nasvědčují tomu, že podobných úprav do odborných publikací či sdělení a autoritativních rozhodnutí profesora Zbořila mohlo být na jím vedeném pracovišti více,“ stojí v oficiálním usnesení.

Rektor Jaroslav Miller považuje závěr, že Zbořil manipulaci s grafem vyvolal, za neprokázaný. S tím, že chemik úpravě nezabránil a také adekvátně a včas nereagoval na impulzy, jež upozorňovaly na konkrétní pochybení, se však ztotožnil.

„Vždy jsem respektoval a respektuji nález etické komise,“ řekl. Jedním dechem však dodal, že práce olomouckého chemika si nadále váží.

„Je to člověk, jenž na zelené louce vybudoval obrovské centrum, které Olomouci závidí celý svět. Podstatným způsobem zvedl zaměstnanost v regionu a na univerzitu přinesl několik miliard korun,“ vysvětlil Miller.

Před schůzkou, která měla řešit další osud elitního chemika, rektor nicméně připustil, že od něj vzhledem k nálezu komise čeká sebereflexi.

Odchod může souviset se spory o osamostatnění center vědy

Výsledek jednání ale budí zdání, že víc než „křivkovou kauzu“ má Zbořilův odchod z vedení RCPTM vyřešit spíš bouřlivou situaci na přírodovědecké fakultě. Právě od ní se chce Zbořilovo centrum spolu s Centrem regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum odloučit, a to proti vůli mnoha přírodovědců.

Děkan fakulty Martin Kubala nechtěl jednání se Zbořilem komentovat. Rektor Miller vydal prohlášení.

„Rýsuje se dohoda, která by měla řešit hned několik dosavadních kolizí současně. Zásadní je, že směřujeme k uklidnění situace a faktickému vyústění, které počítá s kompenzačními mechanismy i souborem technických vypořádání mezi fakultou a centry,“ stojí v něm.

  • Nejčtenější

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policie dopadla cizince, který před Andrův stadion nastražil prasečí hlavy

13. dubna 2024  18:01,  aktualizováno  15.4 11:10

Vandala, který v sobotu 13. dubna ráno polepil Andrův stadion v Olomouci plakáty proti vedení a...

„Ten váš krokodýl je jako živý.“ Dundee se stal celebritou, krmí ho celá vesnice

15. dubna 2024  5:45

Nový seriál iDNES Můj mazel představuje netradiční chovatele a jejich miláčky v Olomouckém kraji....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Olomouci uvedli do funkce nového arcibiskupa. Obřadu přihlížely tisíce lidí

13. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  10:54

V pořadí 15. arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jozef Nuzík se ujal úřadu. Na bohoslužbu v...

Muž přinesl na policejní služebnu v Prostějově tašku plnou funkčních granátů

19. dubna 2024  15:30

Ráno policisty v prostějovské ulici Újezd pořádně vylekal senior, který na jejich služebnu přinesl...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Jaképak bentley, my máme novou cisternu! Hasiči ze Zábřehu videem baví internet

19. dubna 2024  10:33,  aktualizováno  11:03

Jen s jedním slovem si velitel dobrovolných hasičů a místostarosta města Zábřeh Josef Klimek...

V kauze Autostráda šidili stavbu silnic, místo bourání vozovku položili na starší

19. dubna 2024  5:32

Nechat si vrátit peníze, nebo rozebrat silnici? Hejtmanství má první výsledky analýz kvality...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...