Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Univerzita ověří neúspěchy doktoranda, který spustil kauzu upraveného grafu

  • 2
Rozhodnutí v kauze manipulace dat v odborném článku, které na olomoucké Univerzitě Palackého po etické stránce odsoudilo renomovaného chemika Radka Zbořila, může mít ještě i další dohru. Škola bude možná dodatečně přiznávat titul Ph. D. Čeňku Gregorovi, klíčové postavě v takzvané křivkové kauze.

U bývalého doktoranda, který dal podnět k prošetření případu manipulace s daty, navrhuje etická komise školy ověřit závěry druhé obhajoby jeho disertace. Gregor u řízení dvakrát neuspěl, podle svých slov zejména proto, že upozornil na pochybení svého školitele, kterým byl právě Zbořil.

„Etická komise má silný dojem, že významný podíl na neúspěchu u obhajoby disertace RNDr. Č. Gregora mohla mít ‚velká vlna nevole‘, kterou vyvolal svým prohlášením o manipulaci s daty, které ale bylo ve skutečnosti naplněním Etického kodexu UP,“ stojí v usnesení komise.

Gregor je jedním z autorů článku v časopise JACS, kterým se etická komise univerzity zabývala s tím závěrem, že se elitní chemik Zbořil se podílel na manipulaci s daty a pochybil i další autor, fyzik Martin Heřmánek, který o úpravě dat věděl, ale nehlásil ji. Zbořil to odmítá, Heřmánek naopak svůj díl viny nepopřel.

Gregor tvrdí, že na upravená data přišel až v roce 2012, a to během příprav na obhajobu disertační práce. Své podezření sdělil hodnotitelské komisi. Vyvolal tím velké pozdvižení, ale i odsouzení – jak vyplývá ze zápisu komise, Gregor podle hodnotitelů své tvrzení nijak věcně nedoložil. Nakonec disertaci ani napodruhé neobhájil a ze školy musel odejít.

Oficiální podnět k prošetření kauzy podal Gregor loni. To už ale přírodovědci válčili kvůli odtržení vědeckých center od mateřské fakulty a Zbořil proto označuje obvinění za účelové.

Gregor, který teď pracuje v privátní sféře, závěr komise nevidí jako vítězství, jeho život už to nezmění.

„Když jsem nedostal velký doktorát, uzavřela se mi cesta k pokračování v práci v akademické sféře, která mě bavila. Pochybuji, že bych na ni mohl ještě navázat,“ řekl.