Recidivista při vyhýbání se policejnímu zátarasu na okraji Olomouce sjel do pole a projel jím do zahrádkářské kolonie, kde havaroval. | foto: Policie ČR

Recidivista se zákazem řízení vezl pervitin, ujížděl i vzrostlým obilím

  • 15
Několik policejních vozů muselo v Olomouci nahánět řidiče, který se pokusil ujet hlídce a poté v ulicích ohrožoval další auta. Ukázalo se, že šlo nejspíš o dealera drog, který navíc sedl za volant v době soudního zákazu řízení.

Honička odstartovala ve čtvrtek před osmou ráno ve chvíli, kdy se policejní hlídka chystala zkontrolovat v olomoucké Svatoplukově ulici projíždějící auto.

„Řidič začal po spatření služebního vozu ujíždět směrem k ulici Tomkova. Policisté se za ním okamžitě rozjeli, pětatřicetiletý muž však na výzvy k zastavení nereagoval. Do pronásledování se následně zapojilo několik dalších hlídek,“ popsala policejní mluvčí Irena Urbánková.

Řidič podle ní projel několika ulicemi, přičemž svou riskantní a bezohlednou jízdou ohrožoval ostatní účastníky provozu.

„V jedné z ulic mu následně policisté vozem zablokovali cestu, muž do něj však narazil a ujížděl dál směrem ke Klášternímu Hradisku. Tam na něj v ulici Jablonského čekal další vůz, který mu znovu zatarasil cestu, řidič proto sjel do přilehlého pole, kterým projel až k místním zahrádkám,“ shrnula Urbánková.

Tam honička skončila, neboť muž se svým autem havaroval. Z místa se poté ještě pokusil utéct, ale marně.

Následně se ukázalo, že jde o několikrát trestaného recidivistu, kterému navíc nyní platí zákaz řízení. A to stále nebylo všechno.

„Muž, který se odmítl podrobit dechové zkoušce na alkohol, testu na drogy i lékařskému vyšetření spojenému s odběrem vzorků, měl u sebe sáček, takzvaný dealerák, obsahující šest gramů pervitinu,“ nastínila policejní mluvčí. 

Recidivistovi tak zřejmě do trestního rejstříku přibudou další řádky. Za maření výkonu úředního rozhodnutí a přechovávání drog mu hrozí až dva roky vězení.