Nevýrazná olomoucká třída se mění na už kdysi zamýšlený moderní bulvár

  • 6
Zásadní změnu vzhledu mohou pozorovat v posledních letech a hlavně měsících obyvatelé a návštěvníci Olomouce na třídě Kosmonautů. Na jedné ze dvou hlavních spojnic železničního nádraží a centra města přibývají stavby, které jí začínají konečně dávat historicky zamýšlený charakter městského bulváru.

Výstavba mění třídu Kosmonautů i navazující třídu 17. listopadu v duchu, který nastiňuje územní plán. Ten chce posílit jejich městský charakter hlavně vícepodlažní zástavbou s komerčně využitým přízemím orientovaným do ulice.

Místo přitom mělo být bulvárem už podle plánů z konce 19. století, za komunismu zde ale vznikaly paneláky či kasárna a prázdná místa. Výsledkem byla celková nevýraznost lokality.

Zpátky k původnímu určení teď vrací třídu třeba šestipatrová kancelářská budova u křižovatky s Wittgensteinovou ulicí, která nabízí patnáct tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch a 160 parkovacích míst ve třech podzemních patrech. První nájemníci by měli místo pojmenované Envelopa Office Center začít využívat v říjnu.

„Nyní je pronajato zhruba 60 procent plochy. Významným nájemcem je třeba Banka Creditas, která obsadí celé jedno patro, v přízemí zase otevře bistro Romana Pauluse,“ přiblížil olomoucký developer Richard Morávek, jenž se svou skupinou Redstone za vznikem budovy za více než miliardu korun stojí.

Typickým nájemcem jsou právní, daňové a pojišťovací společnosti nebo IT firmy, podle Morávka má navíc Olomouc předpoklady zaujmout i zahraniční zájemce.

„V České republice vzniká spousta různých úřadů a backofficů (kanceláří a pracovišť, kde je zajišťován vlastní chod firem, pozn. red.) velkých nadnárodních společností a Olomouc docela trpěla tím, že neměla vhodnou plochu. Kanceláře pak vznikaly třeba v Hradci Králové, Brně či Ostravě,“ podotkl.

Bytový komplex i technologické centrum

Morávek vlastní i pozemek nacházející se za křižovatkou, kde se z třídy Kosmonautů stává třída 17. listopadu. Jde o bývalé sportoviště vedle sokolovny, v posledních letech ale místo nemá větší využití.

Zda se zde naváže na sportovní zaměření lokality, říct nechtěl. „Bude to kombinace více funkcí,“ uvedl Morávek pouze.

Už delší dobu lze také pozorovat výstavbu městského bloku se čtyřmi stovkami bytů na ploše bývalých Sochorových kasáren nazvaného Bydlení Šantova, zásadní změna čeká rovněž bývalou vyhlášenou diskotéku Envelopa, kterou v roce 2013 koupila Univerzita Palackého za dvaačtyřicet milionů korun.

Příští měsíc má začít demolice, po které se areál promění ve špičkové technologické centrum za přibližně dvě stě milionů korun s laboratořemi, kancelářemi a komerčními prostorami.

„Budou zde sídlit firmy, které využijí potenciál spolupráce s univerzitou, a tím posunou svůj byznys na novou úroveň,“ sdělil mluvčí univerzity Egon Havrlant.

Stavební ruch zní také v území mezi řekou Moravou a sídlištěm ze 60. let, kde dřív stávala kasárna. Pozemky koupil podnikatel Josef Tesařík a v roce 2013 zde dokončil výškovou budovu BEA centrum, kde sídlí jeho soukromá Moravská vysoká škola.

Obří kancelářskou budovu přestaví pro úřad

Před třemi lety pak začala Tesaříkova společnost RCO, investor projektu, areál rozšiřovat. Většina nových budov bude stát do kruhu otevřeného směrem k řece.

„Kampus budujeme postupně, abychom správně naplánovali jeho využívání expertními firmami. V současné fázi vytváříme moderní zázemí pro ICT (informační a komunikační technologie – pozn. red.) odborníky a organizace, které poskytují finanční, právní a další poradenské služby,“ uvedla za kampus Eva Kubelková.

Investor projekt představuje jako víceúčelovou městskou čtvrť uzpůsobenou pro volný čas i služby.

Přímo naproti 74 metrů vysoké stavbě BEA pak stojí budova Sigmia, kam se chce přestěhovat krajská pobočka úřadu práce, jelikož ve Vejdovského ulici sídlí v pronajatých prostorech.

„Celá věc je v konečné fázi, nyní očekáváme vydání stavebního povolení na úpravy budovy, aby bylo možno přistoupit ke stavbě,“ uvedl ředitel krajského pracoviště Jiří Šabata. Budovu pro úřad před sedmi lety koupil stát za zhruba sedmdesát milionů korun.

Kromě toho už v roce 2013 otevřelo na začátku třídy Kosmonautů u nádraží na místě zbouraného kulturního domu Sidia kongresové centrum a administrativní budova, součástí komplexu je i opravený hotel Clarion, dříve známý jako Sigma.