Vandalové poničili olomouckou barokní bránu, část posprejovali nápisy.

Vandalové poničili olomouckou barokní bránu, část posprejovali nápisy. | foto: Policie ČR

Sprejeři poničili nápisy olomouckou barokní bránu z dob Marie Terezie

  • 8
Jednu z nejvýznamnějších olomouckých památek v centru města poničili vandalové. Terezkou bránu, která je pozůstatkem někdejšího opevnění olomoucké pevnosti, posprejovali různými nápisy.

Nápisy se na bráně objevily v zatím blíže neznámou dobu během června či července, policie je řeší od úterního oznámení. 

„Neznámý pachatel na ni nastříkal tmavou barvou několik různých nápisů o různých velikostech, nesrozumitelné tahy tmavou barvou a nákres podobný trojúhelníku. Škoda je v tuto chvíli předběžně odhadována na 23 tisíc korun,“ uvedla olomoucká policejní mluvčí Irena Urbánková.

Po vandalech nyní pátrají policisté. Pokud se jim je podaří dopadnout, čeká je stíhání za trestný čin poškození cizí věci a budou jim v krajním případě hrozit až tři roky vězení.

Autorem brány zdobené kamennými reliéfy na olomoucké třídě Svobody je projektant olomoucké tereziánské pevnosti Pierre Bechade de Rochepine, jméno dostala u příležitosti návštěvy císařovny Marie Terezie

Na bránu také na začátku července v nočních hodinách vyšplhali tři mladíci. Dva následně zase slezli, třetí ale nebyl ani po výzvě strážníků schopen dostat se dolů a na místo tak museli přijet hasiči, kteří ho sundali pomocí výsuvné plošiny.

V červnu zase šestadvacetiletý cizinec vyšplhal na více než třicet metrů vysoký Sloup Nejsvětější Trojice, který je zapsaný v Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. I jeho pak museli z téměř dvacetimetrové výšky dostat zpátky na zem hasiči.

14. června 2019