Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muzeum chystající SEFO chce další parcelu, po zveřejnění se bojí spekulantů

  12:27
Olomoucké Muzeum umění již několik let v tichosti vyjednává o koupi parcely u proluky, kde by mělo stát Středoevropské fórum. O peníze žádá ministerstvo kultury jako svého zřizovatele. Resort informaci o jednání zveřejnil, což v muzeu vyvolalo vzpomínky na spekulace s pozemky a Edelmannovým palácem.

Pohled na parcelu u olomouckého Muzea umění, kterou se instituce snaží koupit v souvislosti s plánovanou stavbou Středoevropského fóra. | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

Značnou nervozitu vyvolalo podle několika zdrojů MF DNES v Muzeu umění (MUO) zveřejnění na první pohled nenápadného dopisu ministerstvem kultury v rámci přestřelky mezi oběma institucemi, která začala zhruba před dvěma týdny.

V dopise se ředitel muzea Michal Soukup obrací na ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) s žádostí o finanční pomoc. Na co peníze potřebuje? MUO již několik let tiše vyjednává o koupi pozemku mezi prolukou, ve které má stát plánovaná přístavba muzea s názvem Středoevropské forum (SEFO), a depem pro tramvaje na Koželužské ulici.

„Díky této parcele by pozemky pro SEFO vytvořily jeden celek. Konkrétně tato parcela by v první fázi sloužila jako zázemí – nejprve pro stavbu a později pro další provoz,“ vysvětluje mluvčí MUO Tomáš Kasal.

Současní vlastníci, kteří pozemek získali v restitucích, by sice s prodejem souhlasili, ale za parcelu o výměře 577 metrů čtverečních, na níž stojí bývalá dílna, požadují osm milionů korun.

Což je problém, neboť takové peníze MUO nemá. „Proto se pan ředitel obrátil na pana ministra,“ uvedl Kasal.

Nezbylo nám, než ukázat jasná fakta, říká ministerstvo

Soukup poslal dopis na Staňkův resort 15. března. Tou dobou byl již hotový ministerský audit v MUO, který se týkal SEFO. Námitky ředitele Soukupa proti nalezeným pochybením pak smetlo ministerstvo ze stolu a rozhořela se bitva, která vyvrcholila otevřeným dopisem, v němž zaměstnanci muzea vyzvali Staňka k rezignaci.

V reakci na to uspořádal Staněk tiskovou konferenci, na které mimo jiné zveřejnil i obsah dopisu. Proč to udělal?

Středoevropské fórum

„Vedení MUO zvolilo velmi útočný styl komunikace vůči svému zřizovateli a začalo používat zcela nepravdivé, manipulativní až lživé argumenty vůči panu ministrovi. V takový moment nezbývá moc jiných možností než ukázat jasná fakta, ze kterých bude zřejmé, kdo a proč čím manipuluje,“ uvedla pro MF DNES mluvčí ministerstva Martha Häckl.

„Zveřejním dopisu ministerstvo mimo jiné dosvědčuje, že pan ředitel Soukup s ministerstvem vede dialog o soutěži, do médií a navenek ale říká, že soutěž být nemůže z důvodu již existující smlouvy s architektem Šépkou,“ dodala.

Výkupy pozemků pro muzeum minule skončily až u soudu

Tento krok ministerstva však podle zdrojů MF DNES vedl ke značné nervozitě ve vedení muzea. Především proto, že se doposud prakticky tajná jednání dostala ven. To vyvolalo vzpomínky na dobu před 10 lety, kdy se vykupovaly pozemky v proluce a do hry se pustili spekulanti.

Muzeum, které v té době vedl Soukupův předchůdce Pavel Zatloukal, skupovalo v Denisově ulici parcely pro SEFO. U jedné se mu to ale nepodařilo. Od původních vlastníků, s nimiž se muzeum nedohodlo, ji získal vlivný olomoucký podnikatel Miroslav Barnet. S ním pak jednala radnice.

Vznikla dohoda, podle níž Barnet mohl od města odkoupit cenný Edelmannův palác na Horním náměstí za 38 milionů korun. Část ceny by uhradil pozemkem, zbytek doplatil. Transakce se ale nakonec neuskutečnila, na SEFO se nepodařilo sehnat evropské peníze, kterými byla výměna podmíněna.

Případ ale skončil u soudu. Coby obžalovaná před ním stanula znalkyně Hana Martínková. Při plánované směně měla podle žalobce zkreslit posudky pozemku a paláce, aby zvýhodnila svého známého Barneta. Hájila se, že je nevinná. Soud ji nakonec obžaloby zprostil.

Ministerstvo výkup podpoří, problémem je požadovaná cena

Staňkův resort snahu MUO získat pozemek podporuje, diskutovanou cenu osm milionů zatím komentovat nechce. Muzeum si ale může podle informací obsažených v dopise dovolit spolufinancovat pouze zhruba 4,7 milionu, o zbylé více než tři miliony žádá ministerstvo.

„Ministerstvo kultury na základě odůvodnění potřeby MUO podporuje výkup předmětného pozemku. V současné době analyzuje podklady k žádosti o jeho odkup. Cena za parcelu požadovaná prodávajícím převyšuje cenu obvyklou stanovenou ve znaleckém posudku,“ uvedla Häckl.

Znalecký posudek cenu stanovil na 4,7 milionu. Takzvanou zjištěnou cenu znalec neurčil, ale lze ji snadno dovodit, protože daná parcela je zařazena do cenové mapy stavebních pozemků města Olomouc. I ta je ale nižší než požadavek prodávajícího.

„V takové situaci musí žádat ministerstvo kultury o předchozí souhlas s pořízením nemovitého majetku ministerstvo financí,“ Häckl. Právě to teď Staňkův resort hodlá udělat.

Na otázku, zda ministerstvo nemohlo udělat chybu tím, že informace o jednáních mezi MUO a majiteli pozemku vypustilo, mluvčí Häckl odpověděla:

„Máte na mysli zveřejnění návrhu ředitele Soukupa, ať stát vykoupí pozemky o tři miliony dráž, než stanoví znalecký posudek? Čím, jak a koho bychom tímto zveřejněním mohli poškodit?“

Autor:
  • Nejčtenější

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policie dopadla cizince, který před Andrův stadion nastražil prasečí hlavy

13. dubna 2024  18:01,  aktualizováno  15.4 11:10

Vandala, který v sobotu 13. dubna ráno polepil Andrův stadion v Olomouci plakáty proti vedení a...

„Ten váš krokodýl je jako živý.“ Dundee se stal celebritou, krmí ho celá vesnice

15. dubna 2024  5:45

Nový seriál iDNES Můj mazel představuje netradiční chovatele a jejich miláčky v Olomouckém kraji....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Olomouci uvedli do funkce nového arcibiskupa. Obřadu přihlížely tisíce lidí

13. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  10:54

V pořadí 15. arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jozef Nuzík se ujal úřadu. Na bohoslužbu v...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Muž přinesl na policejní služebnu v Prostějově tašku plnou funkčních granátů

19. dubna 2024  15:30

Ráno policisty v prostějovské ulici Újezd pořádně vylekal senior, který na jejich služebnu přinesl...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Jaképak bentley, my máme novou cisternu! Hasiči ze Zábřehu videem baví internet

19. dubna 2024  10:33,  aktualizováno  11:03

Jen s jedním slovem si velitel dobrovolných hasičů a místostarosta města Zábřeh Josef Klimek...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...