Sprejer pomaloval vstup do úřadu

Sprejer pomaloval vstup do úřadu | foto: Policie ČR

Jsem tvořivý, zdůvodnil sprejer čmáranice na 37 místech v Olomouci

  • 33
Tři měsíce unikal policistům sprejer, který v Olomouci pomaloval desítky budov. Teď se jej podařilo dopadnout. Devatenáctiletý mladík maloval, kde se mu zlíbilo, po nejrůznějších objektech i chodnících. Škoda jde do statisíců.

Devatenáctiletý mladík stihl od poloviny dubna do současnosti pomalovat 37 nejrůznějších objektů v katastru Olomouce. Ač jde spíš o menší čmáranice, způsobil vandal  škodu za 320 tisíc korun.   

„Na základě operativního šetření se podařilo odhalit pachatele a sdělit mu podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci,“ uvedl olomoucký policejní mluvčí Libor Hejtman. 

Mladík se podle něj doznal ke všem pomalovaným objektům, na kterých se podepsala jeho ruka.

Pomaloval nejen obytné domy, ale i budovy obchodních či sportovních center, knihovny, nebo chodníky a dokonce i odpadkové koše, popelnice nebo elektrické rozvaděče. 

Mladý Olomoučan při výslechu uvedl, že je tvořivý člověk a malování jej baví.  Neuvědomil si však, že majitelům působí mnohatisícové škody. Svého jednání litoval.

Jeden ze zdokumentovaných případů je ze 14. května, kdy mladý sprejer posprejoval fasádu budovy sportovního centra v Olomouci. Kolem vstupu do budovy vytvořil šest nečitelných nápisů. Jejich odstranění přišlo na dvacet tisíc korun.

Mladému muži hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok  a náhrada způsobené škody.