Vizualizace vzhledu křižovatky ulic Rooseveltova a Zikova po dokončení výstavby...

Vizualizace vzhledu křižovatky ulic Rooseveltova a Zikova po dokončení výstavby druhé etapy tramvajové trati na Nové Sady. | foto: Magistrát města Olomouce

Rozpočet Olomouce počítá s tramvajovou tratí, pak se začne šetřit

  • 0
Téměř tři hodiny trvalo v pátek olomouckým zastupitelům schvalování rozpočtu města na příští rok. Po dlouhé diskusi prošel díky hlasům koalice ANO, ODS, KDU-ČSL a hnutí spOLečně, z opozičních lavic hlasovali pro zástupci ČSSD a také SPD a SPOZ.

„Pro bylo dvacet osm, proti jedenáct, zdrželi se tři zastupitelé. Návrh rozpočtu byl přijat,“ shrnul před šestou hodinou v podvečer primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Další úsek tramvajové trati

Zastupitelé se o rozpočtu začali bavit po 15. hodině, nejsilnější opoziční strany a hnutí byly proti.

Rozpočtu, jenž nakonec počítá i s prodloužením tramvajové trati na Nové Sady, vytýkaly, že nemyslí na úspory a investice.

Lídr hnutí ProOlomouc Tomáš Pejpek proto předložil návrhy tří úsporných balíčků. Ani jeden ale neprošel.

Proti koaličnímu návrhu byli také Piráti a Starostové. Vedení města vytkli, že sice plní programové prohlášení, ovšem na konci svého vládnutí nechá město ve zuboženém stavu.

„Olomouc v roce 2020 uskuteční investice za 564 milionů. Mimo jiné to ale znamená, že pro rok 2023 na ně zbude nula korun, což rada neskrytě přiznává ve výhledu na příští roky,“ upozornil Viktor Tichák.